Wordt Paul Watson, de ‘Rambo van de milieubeweging’, uitgeleverd aan Japan?

Whales” by kohane is licensed under CC BY 2.0

Milieuactivist Watson is gespecialiseerd in het rammen en tot zinken brengen van walvisvaarders. Eind juli werd hij gearresteerd op Groenland, maar Japan wil hem hebben op verdenking van het illegaal betreden van een schip.

Donderdag hoort de Canadese milieuactivist Paul Watson of hij na zijn arrestatie eind juli op Groenland wordt uitgeleverd aan Japan. Daar werd de 73-jarige Watson al jaren gezocht wegens zijn acties tegen de Japanse walvisjacht rond Antarctica.

Watson is gespecialiseerd in het rammen en tot zinken brengen van walvisvaarders. Hij zette zijn eerste activistische stappen als medeoprichter van Greenpeace in 1969, maar verliet de actiegroep wegens verschillende opvattingen over de wijze van actievoeren: Greenpeace wilde geweldloze acties, Watson prefereerde een agressievere aanpak.

Witty lama, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Na zijn vertrek bij Greenpeace in 1977 richtte Watson de Sea Shepherd Conservation Society op. Binnen een mum van tijd stond zijn nieuwe organisatie bekend om haar radicale aanpak, zoals het rammen van schepen, schijnen met krachtige laserstralen en het inzetten van rookbommen. Mede door zijn verstrekkende aanpak wordt Watson ook wel de ‘Rambo’ van de milieubeweging genoemd. Met de documentairereeks Whale Wars, waarin was te zien hoe Watson en zijn team de strijd aangingen met walvisvaarders, verkreeg Watson internationale bekendheid.