Wat je met een voedselbos verdient, is nog een open vraag
Voedselbos
Bij Arnhem leggen vier beginnende boeren een groot voedselbos aan. Gaan ze er geld mee verdienen? „We hebben niet de behoefte aan een Rolls-Royce voor de deur.”
Kunnen we bramenthee gaan verkopen? Van de bladeren van de braam kun je thee maken. En de braam groeit wat al te uitbundig op het perceel van de Jonge Voedselbosboeren. Thee verkopen zou op korte termijn wat geld kunnen opleveren, zegt Simon Verboom (29).
De vier Jonge Voedselbosboeren zijn ruim een jaar bezig met hun project: 6,5 hectare voedselbos aanleggen in Park Lingezegen, onder de rook van Arnhem-Zuid. Dit economisch levensvatbaar maken, is voor hen een van de belangrijkste kwesties. Want ze willen er zeker een deel van hun inkomen uit halen. En ze willen laten zien dat het kan, een rendabel voedselbos.
Of een voedselbos rendabel is op grote schaal, is de hamvraag
Nicolaas Geijer Stichting Voedselbosbouw
[…]
Trage ontwikkeling
Wat levert een voedselbos op de langere termijn op in harde euro’s? Die vraag leeft sterk, waarbij uitgesproken sceptici tegenover mensen staan die er echt in geloven. Het Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen deed onderzoek in opdracht van het ministerie van (toen nog) LNV en wees vorig jaar op het gebrek aan harde gegevens. „Mede door de trage ontwikkeling van voedselbossen en het gebrek aan tijd en financiële motivaties onder voedselbospioniers, weten we nog weinig van verdienmodellen in de praktijk. Er zijn inmiddels diverse rekenmodellen beschikbaar, maar geen van alle kan nog rekenen op robuuste cijfers.”
Nicolaas Geijer, verbonden aan de stichting Voedselbosbouw en zelf voedselbosboer met 6 hectare in Baarle-Nassau, sluit zich daarbij aan. „Er worden veel uitspraken over gedaan. Of een voedselbos rendabel is op grote schaal, is de hamvraag. Er zijn geen voedselbossen om dat te testen. Empirisch moet het zich bewijzen.”