Pesten, seksisme, drank en discriminatie bij politie van Rotterdam-centrum

Politie hoofdbureau Rotterdam, 2018 (4)” by Marcel Douwe Dekker is licensed under CC BY-SA 4.0

Rotterdamse agenten klagen over racisme, seksisme, pesten en buitensporig geweldsgebruik door collega’s.

Bij de politie in het centrum van Rotterdam is sprake van een „sociaal onveilig werkklimaat” als gevolg van „slechte onderlinge omgangsvormen” en „falend leiderschap”. Dit concludeert de Rotterdamse politie na een onafhankelijk onderzoek dat is verricht na klachten van agenten over onder meer discriminatie, pesten en buitensporig geweld van politiemensen. Een woordvoerder van de politietop spreekt van een „onaanvaardbare” situatie. „Het past niet bij wie we willen zijn.”

De ernstig verstoorde arbeidsverhoudingen doen zich voor in het Basisteam Centrum in Rotterdam. Dit team van zo’n 230 agenten werkt in de vijf vierkante kilometer van het hart van de Maasstad.

Agent van Basisteam Centrum

Binnen het Rotterdamse politiekorps bestaat veel ongenoegen over wat wordt gezien als een erg lankmoedige aanpak door de eenheidsleiding van de geconstateerde problemen. Er zijn geen disciplinaire maatregelen getroffen tegen agenten die in de fout zijn gegaan. „De pesters gaan vrijuit en de slachtoffers zitten ziek thuis”, zegt een van de agenten van het team. NRC heeft zes betrokken politiemensen gesproken die uit angst voor represailles anoniem willen blijven.

Verscheidene agenten zeggen te vrezen dat de politietop de klachten „in een doofpot” wil stoppen. „Het is onbestaanbaar dat de twee teamchefs die verantwoordelijk zijn voor de ontstane problemen en vooral wegkeken bij moeilijkheden nu belast worden met ‘een verandertraject’”, zegt een ervaren agent.