Meer elektriciteit nodig door extreme hitte

Western Electric Fan” by PanelSwitchman is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De wereldwijde vraag naar elektriciteit stijgt fors. Intense hittegolven zijn een belangrijke oorzaak: de behoefte aan verkoeling leidt tot vraagpieken op kwetsbare energienetwerken.

De vraag naar elektriciteit wereldwijd zal zowel in 2024 als in 2025 met ruim 4 procent stijgen, berekende het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dat is een trendbreuk: de afgelopen jaren was de toename minder dan 3 procent. […]

Airconditioners en ventilatoren belasten het stroomnetwerk. Op 30 mei lag de piek van het stroomverbruik op 250 gigawatt, zoveel werd nog nooit eerder gevraagd van het Indiase stroomnetwerk. Bijna 40 procent van de Indiase bevolking had tijdens de hittegolf met dagelijkse stroomstoringen te maken, meldt persbureau Bloomberg.

De extreme hitte leidt niet alleen tot een grotere vraag naar elektriciteit, ze kan ook funest zijn voor het opwekken van stroom. Bij lagere waterstanden door droogte is de opbrengst van waterkrachtcentrales kleiner. In India werd 8 procent minder stroom door waterkracht geproduceerd in het eerste half jaar van 2024 dan in het jaar daarvoor.