Landbouwtransitie: De koelste koeien staan in het weiland van Gerard

File:Cows in the meadow – geograph.org.uk – 1465297.jpg” by James Allan is licensed under CC BY-SA 2.0

Koeien staan vaak vol in de zon in uitgestrekte weilanden. Op snikhete zomerdagen kan dat volgens de rechter dierenmishandeling zijn. Boeren moeten maatregelen nemen. Voor deze melkveehouder uit Rutten is dat gesneden koek. Hij heeft de ‘Koelste weide van Nederland’.

Hartje zomer in de Noordoostpolder. De zon breekt deze ochtend door aan de Gemaalweg. Bij melkveebedrijf Keurentjes heerst een serene rust. Op een weide kauwen de koeien op vers gras. Gerard Keurentjes heeft net een volle watertank hun kant op gereden.

De koeien kunnen er weer tegenaan voor vandaag. Het wordt warm en ze schuilen graag in de schaduw. Maar dan moet die er natuurlijk wel zijn. De boer bepaalt waar ze die dag lopen.

Koelste van Nederland

Schijnbaar doet Keurentjes iets goed. Wakker Dier heeft zijn weides uitgeroepen tot de ‘Koelste van Nederland’. Verrast is hij niet door deze symbolische titel. Zijn bedrijf is biologisch-dynamisch. Hij er alles aan koeien én natuur zo veel mogelijk met elkaar te laten samengaan.

Schaduw hoort daarbij. Keurentjes doet dat niet met een zonnescherm of grote parasol, maar door aan alle randen grote rijen met struiken neer te zetten. Op sommige plekken staan bosjes, waar de koeien regelmatig doorheen mogen lopen. “Drie dagen geleden liep de groep nog hier. Je voelt het, er waait een lekkere bries”, zegt de 63-jarige boer.

[…]

Opvallende zaak

Wakker Dier voerde dit jaar een opvallende zaak tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en stelde dat de NVWA enkele boeren die hun dieren in onbeschutte weilanden lieten lopen, moest beboeten.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) gaf Wakker Dier (deels) gelijk. Boeren die vee bij hoge temperaturen zonder schaduw buiten laten lopen, overtreden de wet, stelde het College. Als het extreem warm is, kan sprake zijn van dierenmishandeling.