In de potjes van Hak zit straks alleen nog maar biologische groente: ‘Wij willen mensen inspireren’
Anderhalf jaar geleden nam Hak een rigoureus besluit: de groenten die het bedrijf bij telers in Nederland afneemt zijn in 2027 allemaal biologisch. ‘Je geeft en neemt van de natuur. Daar moet je goed voor zorgen.’
Groenteteler Johannes Straver rijdt langs rode bieten en boerenkool en stopt de auto bij de tuinbonen en velderwten. Daar toont hij Nicole Freid, directeur van groentemerk Hak, hoe de planten ervoor staan. “Over een paar weken kan de oogst beginnen”, vertelt hij. Samen met twee broers heeft hij een teeltbedrijf in Almkerk, ten zuiden van Gorinchem.
Straver levert aan Hak, dat de groenten in potten en pakken stopt en verkoopt via supermarkten. Hak is even verderop gevestigd, in Giessen. “Mijn opa was al een goede kennis van de familie Hak die het bedrijf 72 jaar geleden oprichtte”, vertelt Straver. De broers telen gangbare groenten, maar sinds 2017 ook biologisch. Inmiddels is het areaal biologisch 150 hectare.
Hak nam anderhalf jaar geleden een rigoureus besluit: in 2027 is de hele productie in Nederland biologisch. In fases worden de producten omgezet. Vorig jaar werden alle rode bieten al biologisch en dit jaar volgen de sperziebonen, zuurkool en boerenkool. “Later beslissen we wat er volgend jaar aan de beurt komt. Onze planning is dat in 2025 30 procent van de producten biologisch is”, zegt Freid.
In vijf miljoen huishoudens in het keukenkastje
Dat Hak dit doet, is opmerkelijk. Freid: “Het bedrijf is met honderdvijftig werknemers en ongeveer honderd miljoen euro omzet per jaar geen grote speler in de landbouw. Maar in zeker vijf miljoen huishoudens staat Hak in het keukenkastje. Op die manier hebben wij een grote veranderkracht.”
De directeur licht toe waarom Hak biologisch wil worden. “De manier waarop de landbouw in Nederland werkt was jarenlang heel succesvol, met een hoge opbrengst per hectare. Maar we lopen tegen grenzen aan: de impact op de biodiversiteit, de waterkwaliteit en de omgeving is enorm. Hier in de buurt van de tuinbonen en velderwten van de familie Straver staan woonhuizen. Ik kan mij voorstellen dat de bewoners van deze huizen ook heel blij zijn dat er geen chemische middelen worden gebruikt.”