ZUIDPLASPOLDER: Achtduizend woningen op een van de diepste polders. Kan dat wel veilig?
Gemeente Zuidplas
Klimaatverandering vereist anders bouwen. Op een van de diepste polders moeten achtduizend woningen verrijzen. Maar het hoogheemraadschap stapt naar de rechter: het acht het onzeker dat het dorp een veilige en „goede leefomgeving” wordt. „Betreurenswaardig”, vindt de gemeente.
Het moet een „nieuw, innovatief dorp” worden met achtduizend woningen. Een vijfde dorp in het midden van de overige vier dorpen – Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen – in de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas. In een van de laagste polders van Nederland, vier tot vijf meter onder NAP.
Maar wordt het dorp wel klimaatbestendig? „We laten zien waar een relatief kleine gemeente groot in kan zijn”, aldus een gemeentelijke brochure van een halfjaar geleden. De plannen zijn voorgelegd aan „sterke partners”, onder wie de watermanagers van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (dat verantwoordelijk is voor het waterbeheer) en „die deze ontwikkeling omarmen”. Wethouder Jan Willem Schuurman (ChristenUnie/SGP): „De behoefte aan woningen is enorm en het is keihard nodig aan de slag te gaan.”
Onlangs stelde de gemeenteraad van Zuidplas het bestemmingsplan vast. Kort daarop besloot het hoogheemraadschap, waarmee de gemeente de afgelopen jaren zo intensief had samengewerkt, tegen het plan in beroep te gaan bij de Raad van State. Er is volgens het hoogheemraadschap „onvoldoende zekerheid” dat het dorp op deze „complexe locatie” de komende honderd jaar of meer een „duurzaam goede en klimaatbestendige inrichting en daarmee ook een goede leefomgeving” zal zijn.
Het vorige kabinet bepaalde dat niet zomaar kan worden gebouwd: voor bouwplannen moeten de waterstaatkundige voorwaarden worden bekeken