Verrassend: genieten van kunst met mensen met dementie, mantelzorgers en vrienden

Donar Reiskoffer, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Het Kunstmuseum startte vorige maand met rondleidingen voor mensen met dementie, zoals je die in meer musea hebt.

We staan voor een schilderij van Paul Signac. Een baai vol licht, opgebouwd uit gekleurde stippels. De rondleider laat zien hoe kleuren zich gedragen. Ze doet dat met behulp van meerkleurige tollen en een palet met wat gekleurde klodders verf. Je kunt kleuren mengen, legt ze uit, en je kunt ze naast elkaar zetten waardoor ze op het oog versmelten. Veel kleuren samen zorgen voor wit. De illusie van licht. Toverkunst.

Even hiervoor stonden we voor een lavendelveld, samengesteld uit echte lavendelbloesem door herman de vries. Waar doet deze geur je aan denken? Vakantie, zegt iemand zacht. Iedereen knikt. Weer later staan we voor een schilderij van Leo Gestel. Vindt u dit mooi? Nee, zegt iemand gedecideerd. Een ander, bedeesder, ik wel.

Vier schilderijen bekijken we op die manier, aan de hand van de rondleider, zelf kunstenaar, Yke Prins. ‘We’ is een groep van mensen met dementie en mantelzorgers, plus ikzelf en enkele vrijwilligers van het museum. De plaats is het Kunstmuseum Den Haag.

Wat begon als een experiment in het Museum of Modern Art in New York wordt nu in Nederland op steeds meer plaatsen opgepikt: kunst aanbieden aan mensen die buiten de vanzelfsprekende doelgroep vallen. Nu was er de eerste rondleiding voor mensen met dementie en hun geliefden in het Haagse Kunstmuseum.

Iedereen kent wel iemand die het treft. Ik denk aan de Nobelprijswinnende schijfster Alice Munro. Zij was, voor het haar overkwam, een meesterverteller met een vlijmscherp oog voor de nuances van menselijk gedrag. En ik denk aan mijn eigen vader. Hij was een ruimdenkende, belezen man die ons al meenam naar musea toen we nog omhoog moesten kijken. In het laatste jaar van zijn leven raakte zijn geest in de war. Wat bleef, naast oude herinneringen, was de muziek en de kunst. Daar genoot hij van, ook toen de wereld rondom hem vager werd.

Iedereen kan het treffen, ook jouzelf.

#

Kunstconnectie, rondleiding voor zeven mensen met dementie en zeven begeleiders in Kunst-museum Den Haag, elke laatste vrijdag van de maand. Gratis, maar reservering verplicht via reserveringen@kunstmuseum.nl