Van militair naar de akker: de opkomst van de nieuwe boer
Steeds meer hoogopgeleide professionals uit de stad kiezen ervoor om een regeneratieve boerderij te beginnen. Ook reguliere boeren schakelen over op deze ecologische vorm van landbouw. Een groeiende trend die ook internationaal op veel aanhangers kan rekenen.
“Regeneratieve landbouw is een vorm van duurzame landbouw”, legt Mark Manshanden uit. Hij is landbouweconoom aan de Wageningen University & Research. “Met name door het hele sterke focus op levendige bodem is het anders dan andere duurzame landbouwprincipes. Een gezonde bodem is divers, daardoor is het weerbaarder tegen ziektes, extremer weer en klimaatverandering.”
Voormalig consultant Jaap Fris besloot twee jaar geleden om samen met compagnon Niels Moshagen zo’n ecologische boerderij te beginnen. “Twee jaar geleden had ik nog computervingers; we zaten op kantoor. Nu ben ik elke dag buiten bezig in de grond, en kan ik m’n telefoon niet eens openen omdat m’n vingers zo ruw zijn geworden.”
Het beginnen van een regeneratieve boerderij is ook internationaal steeds populairder. De film The Biggest Little Farm, over succesvolle Californische pioniers is inmiddels een hit. Ook de beroemde presentator Jeremy Clarkson van Top Gear begon met vallen en opstaan een regeneratieve boerderij, te zien in een nieuwe tv-serie.
In Nederland zijn er inmiddels drie coöperaties die op deze wijze produceren. En ook al verschillen die coöperaties onderling, overeenkomst is dat ze financiering krijgen van burgers en investeerders die willen dat groente en fruit zonder bestrijdingsmiddelen in de buurt worden verbouwd.