Stroomkabel door de verkleedkamer van de lepelaar

Andreas Trepte, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Lepelaars uit het Waddengebied trekken in de loop van de zomer naar het Lutjewad, om daar samen te ruien. Het gebied staat ook hoog op een lijstje van netbeheerder TenneT om een dikke stroomkabel van een windpark op zee naar de Eemshaven te trekken.

Lutjewad; de naam alleen al spreekt tot de verbeelding. Toch staat het zeker niet hoog op de lijstjes met ‘plaatsen die je gezien móet hebben na je bezoek aan de provincie Groningen’. En als het aan de vogelonderzoekers van het onderzoekscentrum BirdEyes ligt, blijft dat ook zo. “Als ik er naartoe rijd, kom ik na het dorp Hornhuizen ook bijna nooit meer iemand tegen”, zegt bijvoorbeeld bioloog Mohammed Henriques, van BirdEyes.

Ook bioloog Arjen de Boer, die maandenlang vogelonderzoek deed in het gebied, benadrukt de rust die hij tijdens zijn werk op het Lutjewad wilde bewaren. “Vier uur vóór hoogwater zette ik mijn piepkleine schuiltentje op, wanneer de vogels nog ver weg op het wad waren. Pas vier uur ná hoogwater, wanneer de laatste vogels weer over het wad waren uitgewaaierd, kwam ik met kramp in mijn benen weer van mijn campingstoeltje in het tentje. Alles om de vogels niet te verstoren”, aldus De Boer.

Het onderzoekscentrum BirdEyes, waar de beide biologen voor werken, is een dependance van de Rijksuniversiteit Groningen in Leeuwarden, waar al het trekvogelonderzoek aan wadvogels sinds een jaar is samengebracht. Onder de noemer ‘Waakvogels’ doen de biologen van BirdEyes onderzoek naar de rol die trekvogels kunnen spelen in het signaleren van veranderingen in de omgeving. Op het Lutjewad dreigt zo’n verandering; de waakvogel is in dit geval de lepelaar.