Pfas en gevaarlijke pesticiden op aardbeien uit supermarkt

Driftless Organic Strawberries” by jonny.hunter is licensed under CC BY 2.0

Op aardbeien uit de supermarkt zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen, zo blijkt uit een steekproef. Dat is een fractie minder dan twee en drie jaar geleden. Op biologische aardbeien zit geen gif.

Wie zeker wil zijn dat er geen gifresten zitten op aardbeien uit de supermarkt, moet naar de biologische super. Dat blijkt uit een steekproef van Pesticiden Action Network Nederland (Pan NL), dat eind juni vijftien bakjes aardbeien uit zeven verschillende winkels in Amsterdam, Assen en Wageningen liet testen. Alleen op twee bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

Op de dertien bakjes aardbeien van Albert Heijn, Aldi, Dirk, Jumbo en Lidl zaten resten van twaalf verschillende stoffen, gemiddeld drie per bakje. Bij elf van de gevonden resten gaat het om een schimmelbestrijder, de twaalfde is een insecticide. Vier van de twaalf stoffen zijn zogeheten kandidaten voor vervanging, die zo giftig zijn dat ze in Europa waar mogelijk moeten worden vervangen door veiliger middelen.

Drie van de twaalf zijn pfas-pesticiden, die moeilijk afbreekbaar zijn. Het laboratorium dat Pan NL inschakelde vond in twaalf van de vijftien bakjes aardbeien minimaal één pfas-pesticide of een kandidaat voor vervanging, soms meer.

Meestal onder de wettelijk vastgestelde norm

Alle aardbeien zijn volgens het etiket op de verpakking in Nederland geteeld; die van Albert Heijn onder het programma ‘Beter voor Natuur & Boer’ en die van Aldi en Lidl volgens het certificaat ‘On the way to PlanetProof’.