Overheid wil overstroming van grote rivieren niet via verzekering dekken
Precies drie jaar na de watersnood in Limburg zijn Nederlanders nog steeds niet goed verzekerd voor grote overstromingen. Een oplossing laat op zich wachten, omdat de overheid en verzekeraars er nog niet uit zijn.
Afgelopen vrijdag was er weer wateroverlast in Limburg. Straten stonden blank, putdeksels kwamen omhoog en snelwegen moesten tijdelijk dicht. Zo begon het precies drie jaar geleden ook, maar toen bleef het heel lang doorregenen en kwam er ook rivierwater uit onze buurlanden.
Vooral in Zuid-Limburg leidde dat tot veel schade, bij overstromingen van de kleinere rivieren de Geul en de Gulp. De Maas stond toen tot de rand van de kades in Maastricht en in Roermond. In Venlo en veel andere plaatsen werden mensen uit voorzorg geëvacueerd.
Na de ramp bleek dat lang niet iedereen goed verzekerd was voor overstromingsschade via hun inboedel- of opstalverzekering. Van de bewoners rond de kleinere rivieren was misschien maar de helft hiervoor gedekt. Inmiddels zijn ze dat vrijwel allemaal, omdat verzekeraars de dekking voor deze bewoners hebben uitgebreid. “Limburg leerde ons dat het beter kon”, zei Geeke Feiter, directeur van het Verbond van Verzekeraars, vorig jaar in een interview met NU.nl.
Risico leek onverzekerbaar
Maar voor bewoners langs de grote rivieren is er nog geen oplossing. Verzekeraars hebben overstromingen van grote rivieren altijd als onverzekerbaar beschouwd. Mensen zouden hiervoor alleen willen betalen als ze dichtbij een rivier of nabij zee wonen.