Oproep jongerenpartijen (ook VVD en NSC) aan kabinet: heroverweeg asielplannen

opvanglocatie Ter Apel” by directie_voorlichting_venj is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Het nieuwe kabinet moet de voorgenomen asielmaatregelen heroverwegen. Die oproep doen zeven jongerenorganisaties van politieke partijen, waaronder die van VVD en NSC, op de dag dat de nieuwe bewindslieden van PVV, VVD, NSC en BBB op het bordes staan.

Samen met de jongerenorganisaties van ChristenUnie (Perspectief), CDA (CDJA), D66 (Jonge Democraten), PvdA (Jonge Socialisten) en GroenLinks (Dwars) roepen JOVD en Jong Sociaal Contract het nieuwe kabinet op om “nu de acute opvangcrisis aan te pakken”. Ze vinden dat er in het hoofdlijnenakkoord vooral langetermijnplannen staan om de instroom te beperken, terwijl “broodnodige maatregelen voor goede opvang uitblijven”.

De jongerenorganisaties pleiten onder meer voor het intact houden van de spreidingswet. Ook vinden ze dat er veel meer geld moet gaan naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en naar de uitvoeringsinstanties van de opvang, zoals het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. […]

Geen asielcrisis maar opvangcrisis’

Het coalitieplan om een asielcrisis uit te roepen, en zo strengere maatregelen te kunnen nemen, riep bij jongerenafdelingen eerder vragen op. De JOVD-jongeren gingen daarom in gesprek met meerdere maatschappelijke instanties op asielgebied. “De indruk na al die gesprekken is dat er niet zozeer een asielcrisis maar een opvangcrisis is”, zegt JOVD-voorzitter Mauk Bresser.

[…] Eerder al plaatsten de JOVD-jongeren grote vraagtekens bij de nareis-op nareis-uitspraken van VVD-minister Yesilgöz. “Zeer pijnlijk, dat die niet bleken te kloppen”, zegt Bresser daarover. De JOVD roept de eigen VVD op om met het nieuwe kabinet vooral op de feiten te focussen. “En uit die feiten blijkt nu vooral dat de opvangcrisis het grootste probleem is.”