Nederland blijft nucleaire medicijnen maken voor wereldwijd gebruik

De huidige reactor in Petten levert 65 procent van de Europese en 30 procent van de wereldwijde medische isotopen en is aan vervanging toe.

De Europese Commissie heeft vrijdag een Nederlandse subsidie van 2 miljard euro goedgekeurd voor de bouw van een nieuwe kernreactor in het Noord-Hollandse Petten. De reactor gaat medische isotopen maken voor de opsporing en behandeling van onder meer kanker en hart- en vaatziekten.

Wereldwijd zijn er zes reactoren die via een kernreactie nucleaire medicijnen maken, waaronder dus een in Nederland. De huidige zogenoemde Hoge Flux Reactor in Petten levert 65 procent van de Europese en 30 procent van de wereldwijde medische isotopen. Die reactor is aan vervanging toe en Nederland wil graag de productie in eigen land houden.

PET- en SPECT-scans

Medische isotopen zijn radioactieve stoffen die onder meer worden gebruikt in PET- en SPECT-scans om kankercellen op te sporen, en om tumoren te bestralen. Nucleaire behandelingen leveren doorgaans minder bijwerkingen op dan alternatieve behandelingen, zijn goedkoper en effectiever.