Mona Keijzer nieuwe woonminister

Den Haag, juni 2024 © Rijksoverheid Beeld: Martijn Beekman
Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimte Ordening, viceminister-president

Mona Keijzer is vandaag beëdigd als de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Daarmee krijg het woondossier ook weer zijn eigen ministerie.

Keijzer volgt Hugo de Jonge op, en wordt minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). […]

Keijzer tegen aanpak woekerprijzen

Ze sprak zich direct uit tegen de ‘Wet betaalbare huur’. De wet zou huiseigenaren ertoe aanzetten hun huurwoningen te verkopen. Ook toonde ze zich eerder geen voorstander van al te dwingende afspraken om twee derde van de huurwoningen betaalbaar te bouwen.

Uitdagingen voor Keijzer

“Mona Keijzer zal als nieuwe minister hard aan de bak moeten voor lagere huurprijzen en de bouw van meer sociale huurwoningen. Veel partijen, ook in de coalitie, hebben dit beloofd. De Woonbond zal haar daaraan blijven herinneren”, zegt Woonbond-directeur Zeno Winkels in een eerste reactie.

Financiering voor nieuwbouw en verduurzaming

Ook is duidelijk dat de nieuwbouw en verduurzaming in de sociale huursector niet alleen bekostigd kunnen worden uit de huuropbrengsten. “Gelukkig heeft de partij van Keijzer in haar programma staan dat de corporatiesector extra ondersteuning krijgt voor nieuwbouw en dat de verduurzaming van sociale huurwoningen versneld moet worden. We zijn razend benieuwd hoe Keijzer dat uit gaat voeren.”

Visie op betaalbare nieuwbouw

Vorig jaar sprak Keijzer uit dat twee derde van de nieuwbouw in het betaalbare segment ‘geen dogma’ moet zijn. Winkels: “Ik neem aan dat ze zich houdt aan het hoofdlijnenakkoord en haar eigen partijprogramma, waar die betaalbaarheidseis duidelijk in staat.”