Mestuitstoot nog te hoog om onder toekomstig mestplafond te blijven

Tractor Fertilize Field Pesticide And Insecticide” by aqua.mech is licensed under CC BY 2.0

De uitstoot van stikstof en fosfaat daalde vorig jaar, maar nog niet voldoende om onder het strengere mestplafond te blijven dat volgend jaar ingaat. De uitstoot moet omlaag om watervervuiling tegen te gaan.

De uitscheiding van stikstof en fosfaat uit dierlijke mest is afgelopen jaar gedaald, maar de uitstoot is nog altijd te hoog om onder het ‘mestplafond’ te blijven dat vanaf volgend jaar geldt. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vorig jaar kwam uit onder meer koeien-, kippen- en varkensmest 464 miljoen kilo stikstof vrij. Dat is 26 miljoen kilo onder het stikstofplafond dat voor 2023 gold. In 2025 geldt echter een maximum van 440 miljoen kilo. De uitscheiding van fosfaat was 147 miljoen kilo, 3 miljoen kilo onder het fosfaatplafond dat voor 2023 gold. Komend jaar wordt het fosfaatplafond 135 miljoen kilo.

Het mestplafond werd eind 2022 door toenmalig minister Piet Adema (Landbouw, ChristenUnie) verlaagd om daarmee aan aangescherpte eisen te voldoen vanuit de Europese Commissie. Nederland moet van ‘Brussel’ zijn waterbeheer verbeteren. Het grond- en oppervlaktewater is hier sterk vervuild door te veel fosfor en nitraat, vooral afkomstig van mest uit de landbouw.

[…] De afschaffing van het melkquotum in 2015 en het daarna gestegen aantal melkkoeien zorgde in 2017 juist voor een piek in de uitstoot.