Levenseinde: Wie moet je bellen na een overlijden? 26 praktische vragen over de dood

Cocon op de werkplaats © Radboud Spruit – grafkist.nl

De dood is een moeilijke en emotionele aangelegenheid, maar gaat ook gepaard met veel praktische overwegingen. Wat moet je doen nadat een geliefde overleden is? En wat kun je het beste alvast regelen voor je eigen overlijden?

Mensen zijn doorgaans niet graag bezig met de dood. Een naderend einde kan voelen als iets abstracts, als eng, of letterlijk onvoorstelbaar. Wanneer iemand dan toch komt te overlijden, is de klap des te harder en overschaduwt de rouw de praktische zaken. Terwijl er juist op dat moment veel van de nabestaanden gevraagd wordt.

Wat doe je als een dierbare net overleden is? Wie moet je bellen, en hoe ga je om met de financiën? En: hoe zorg je er zelf voor dat jouw nabestaanden ontlast worden als de tijd daar is? In deze gids zetten we de belangrijkste praktische vragen en antwoorden over de dood op een rij.

VOOR NABESTAANDEN:
WAT MOET ER GEBEUREN ALS IEMAND NET OVERLEDEN IS?

Of het nu gaat om een lang ziekbed of een plotseling overlijden, de dood van een geliefde kan veel losmaken. Tegelijkertijd moet je ineens een hoop regelen. Het begint met de meest praktische zaken: wie moet je bellen, waar moet het lichaam heen?

  1. Weet wie je moet bellen
  2. Maar welke uitvaartverzorger moet je dan hebben?
  3. Wat moet je allemaal vóór de uitvaart geregeld hebben?
  4. Deze documenten heb je nodig
  5. Waaruit bestaat een uitvaart?
  6. Was er een wensenboekje?
  7. Hoe vervoer je de overledene?
  8. Naar wie moeten de kaarten?
  9. Moet ik de uitvaart op een specifieke manier uitvoeren?
  10. Bankrekeningen en abonnementen
  11. De verdeling van de erfenis – of de schulden
  12. Wat moet ik doen met al mijn digitale informatie?
  13. Blijven mijn sociale media-accounts voortbestaan na mijn dood?
  14. Moet ik een omhulsel uitzoeken?
    • Ja, je hebt een omhulsel nodig. Wat dat is, dat ligt echter niet vast, zolang het maar het gehele lichaam bedekt en biologisch afbreekbaar is. Bij cremeren is het ook van belang dat het materiaal goed en zonder problemen te verbranden is. Er mag dus bijvoorbeeld geen metaal in zitten. Een natuurbegraafplaats zal nog iets strenger zijn.
    • Verder geldt: je hoeft níet in een grafkist begraven te worden. Sterker, steeds vaker komt het voor dat overledenen gecremeerd dan wel begraven worden in een rieten mand of een lijkwade. Dat zijn milieuvriendelijkere alternatieven die vaak ook goedkoper zijn dan een gewone kist. Zelfs een laken mag.
  15. Hoe draag ik mijn wensen voor mijn uitvaart het beste over?
    • Traditioneel is een wensenboekje een handige manier om op een rijtje te zetten wat je voor je uitvaart zou willen. Deze boekjes kun je doorgaans bij uitvaartondernemers opvragen. Er zijn zowel fysieke als digitale varianten. Daarnaast kun je ervoor kiezen om met een uitvaartconsulent of uitvaartverzorger te gaan zitten en die alles op te laten tekenen.
    • Ten slotte zijn er ook steeds meer apps die het mogelijk maken om alle belangrijke informatie op één plek te bundelen en die, als het moment daar is, ook naar de juiste personen te sturen. Zo is er bijvoorbeeld de Nederlandse app My Goodbye.
    • Wees je er wel van bewust dat een uitvaart boven alles een moment is voor de nabestaanden. Het kan zijn dat die beslissen dat ze iets anders nodig hebben dan dat je oorspronkelijk hebt opgetekend. Hou daar rekening mee. Het is zeer aan te raden jouw persoonlijke wensen ruim van tevoren te bespreken met de toekomstige nabestaanden. Wellicht stel je dan bepaalde wensen die je oorspronkelijk had, vanzelf al bij. Als je écht wil dat iets gebeurt, kun je het bij de notaris laten vastleggen.
  16. etcetera etcetera
Radboud is in het bezit van een klassieke Mercedes rouwauto uit 1978. Deze is te huur. Radboud is de chauffeur of zijn collega van www.socialeuitvaartutrecht.nl Bart. Maar als iemand van de familie zelf wilt rijden kan dat ook en is een van ons de bijrijder.

Radboud Spruit voor grafkisten: handgemaakt, toegankelijk, milieuvriendelijk