KETI KOTI: Haagse delegatie in Amsterdam voor Keti Koti, Bosma grote afwezige

Job Cohen in 2013 op Keti Koti Ronald Blonk, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Op verschillende plekken in Nederland wordt vandaag stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. De Nationale Herdenking Slavernijverleden is in het Oosterpark in Amsterdam. Het vieren van de ‘verbroken ketenen’ staat centraal op het Keti Koti Festival op het Museumplein.

Honderden mensen zijn op de nationale herdenking afgekomen. Tien leden van het demissionaire kabinet Rutte IV zijn vandaag aanwezig bij de herdenking in Amsterdam. Mark Rutte is er op zijn laatste werkdag om tijdens de plechtigheid een krans te leggen namens het kabinet. Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap houdt namens het kabinet een toespraak.

Verder zijn onder anderen de drie vicepremiers Jetten, Van Gennip en Schouten aanwezig en de ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie, Defensie, Rechtsbescherming en de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties.

Ook op andere plekken in het land worden herdenkingen gehouden, waarbij leden van het kabinet aanwezig zijn.

Opvallende afwezige is Kamervoorzitter Martin Bosma van de PVV. Bosma zou namens de Tweede Kamer een krans leggen, maar voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) trok deze week na een gesprek met Bosma de uitnodiging aan hem in.