Kersen horen bij Nederland, hoe lang nog? ‘Kersen telen zonder bestrijdingsmiddelen is een utopie’, zegt de teler in Cothen

Kersenbloesem in de Betuwe “DSC_0763” by veneman is licensed under CC BY-NC 2.0

Een insect van een paar millimeter bedreigt de kersenteelt. Bestrijdingsmiddelen Tracer en Exirel mogen nog één jaar worden gebruikt, daarna moet er een andere oplossing komen.

Donkerrood. Vol, stevig en rond. Een harde schil. Een zoete smaak.” Op het terras van landwinkel De Kersenhut in Cothen sommen de zussen Irma Erftemeijer en Marjan van Well op waar de perfecte kers aan moet voldoen. Ze staan op het punt een flinke hoeveelheid in te slaan. „We zijn veeleisend”, lacht Erftemeijer. Maar „zalig” is het, wanneer ze die kers eenmaal proeft.

Het kersenseizoen is in volle gang. Tussen medio juni en eind augustus oogsten telers hun fruit. Maar de sector staat onder druk. De suzukifruitvlieg is dol op de kers en aangevreten vruchten kunnen niet worden verkocht.

„Ik wil elke zomer kersen eten. Het is echt Hollands”, zegt Van Well, die ieder jaar de boomgaard in Cothen bezoekt vanuit Houten. De aantrekkingskracht zit hem mede in de korte beschikbaarheid van verse kersen. „Het is net als met asperges in het voorjaar: die móét je gewoon gehad hebben.”