Juist deze zomervakantie kan de lokale boer wel wat steun gebruiken. ‘Normaal zouden we nu aan het oogsten zijn’

Het natte voorjaar gooit de landbouwkalender behoorlijk overhoop. Het brengt boodschappenboxbedrijf Boerschappen tot een opmerkelijke oproep: koop juist deze zomervakantie bij de boer.

Van tomaten tot aardbeien, van boontjes tot broccoli. Het late voorjaar en de vroege zomer zijn bij Boerschappen normaal gesproken een gouden periode. De Bredase coöperatie stelt wekelijks maaltijdboxen samen voor bedrijven en vooral ook consumenten. Wat de pot voor hen schaft, is grotendeels een verrassing. Er zijn verschillende boxen – met en zonder vlees, veganistisch, gericht op wat meer gemak. Maar de precieze inhoud hangt altijd af van wat er bij lokale boeren te krijgen is. Normaal gesproken komen die klanten begin juli weinig tekort: de keuze is reuze.

Maar dit jaar is dat anders. Het ongekend natte voorjaar heeft grote gevolgen voor Nederlandse boeren. En dus ook voor Boerschappen. “We hebben onze creativiteit maximaal moeten aanspreken”, vertelt oprichter Stijn Markusse. Er waren simpelweg weinig aantrekkelijke zomergewassen om de pakketten op te fleuren. “Zo moesten we in mei tóch nog een zomers recept met witlof verzinnen, bijvoorbeeld. Omdat we met Nederlandse boeren werken, hebben we geen uitwijkmogelijkheden. We kunnen niet even overstappen op een peer uit Polen.”

[…]

“We leren er ook weer van”, vertelt Van der Spek. Bijvoorbeeld dat het loont om geulen te graven en zo hoogteverschillen te creëren. “Bij die geulen kunnen weidevogels weer baat hebben.” Ze hoopt over een paar weken alsnog op een redelijke oogst. Al komt die in zekere zin op een wat ongelukkig moment. Want juist sperziebonen levert De Zwaluw vooral aan Boerschappen. In augustus kent het bedrijf een traditionele zomerdip: dan gaat het wekelijkse aantal van 6000 maaltijdboxen tijdelijk fors naar beneden omdat ook veel leden op vakantie gaan.