Huurcommissie en Woonbond over Wet betaalbare huur – 1 juli 2024

© Huurcommissie

Wet betaalbare huur

Vanaf 1 juli geldt de Wet betaalbare huur. Daarmee gelden er nieuwe regels voor een grote groep huurders en verhuurders. Dit zijn de belangrijkste veranderingen. 

Maximale huurprijzen ook voor middenhuur

Vanaf 1 juli is er een nieuwe sector huurwoningen: de middensector. Dat zijn woningen met een kwaliteit van 144 tot en met 186 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel en een huurprijs van € 879,67 tot en met € 1.157,95. Hoe hoog de huur van deze woningen mag zijn, hangt voortaan af van de kwaliteit van de woning.   

Voor sociale huurwoningen (tot en met 143 punten) gelden al langer maximale huurprijzen. Deze regeling is niet veranderd. 
 
De regeling voor middenhuur geldt alleen voor nieuwe huurcontracten, afgesloten op of na 1 juli 2024. Huurwoningen van dezelfde kwaliteit, maar met een huurcontract dat is afgesloten voor 1 juli 2024, vallen in de vrije sector. 

Puntentelling bij elk nieuw huurcontract

Sluit u op of na 1 juli 2024 een contract om een woning of kamer te huren of te verhuren? Dan kan de verhuurder zorgen dat bij het huurcontract een puntentelling zit. Dat is vanaf 1 januari 2025 zelfs verplicht.Het gaat om een puntentelling, gebaseerd op het nieuwe woningwaarderingsstelsel. Hiervoor kunt u de Huurprijscheck gebruiken. 

Nieuwe Huurprijschecks bij de Huurcommissie

Per 1 juli 2024 gelden de Wet betaalbare huur en het nieuwe, gemoderniseerde woningwaarderingsstelsel. De Huurcommissie biedt daarom twee nieuwe Huurprijschecks: één voor zelfstandige woningen en één voor onzelfstandige woonruimten.   

Wilt u weten of de huurprijs klopte, bijvoorbeeld bij de ingangsdatum van het huurcontract? En was dat voor 1 juli 2024? Dan kunt u ook de oude Huurprijscheck invullen, die uitgaat van de toen geldende wetgeving.    

Lees verder wat de Wet betaalbare huur betekent voor u als huurder of als verhuurder

© Woonbond

Wat betekent de Wet betaalbare huur voor mij?

Huren en geld Op 1 juli 2024 gaat de Wet betaalbare huur in. Wat betekent dit voor zittende huurders en nieuwe huurders van kamers en woningen? 

De Wet betaalbare huur brengt wijzigingen in het puntenstelsel met zich mee:

  • Er vallen meer woningen onder het puntenstelsel
  • Deze nieuw gereguleerde ‘middenhuur’ huurders kunnen naar de Huurcommissie met een te hoge huur, maar ook met te hoge servicekosten of achterstallig onderhoud.
  • Het puntenstelsel voor zelfstandige woningen is aangepast. Zo krijgen hoge energielabels meer punten. Een laag energielabel (E, F of G) zorgt zelfs voor minpunten.
  • Ook het puntenstelsel voor onzelfstandige woningen (kamers) is aangepast.

Ingangsdatum van de wet is 1 juli 2024. Daarom maakt het uit wanneer je bent gaan huren. Voor nieuwe huurders pakt de wet anders uit dan voor zittende huurders (start huur vóór 1 juli 2024).

Nieuwe huurders (start huur ná 1 juli 2024)

Door de Wet betaalbare huur vallen er meer woningen onder het puntenstelsel. Naast ‘sociale huur’ is er vanaf nu ook ‘gereguleerde middenhuur’. In 2024 gaat het dan om woningen die bij aanvang van het huurcontract tussen  € 879,67 en € 1.157,95 kosten en tussen 144 en 186 punten hebben en waarbij je op of na 1 juli 2024 het huurcontract tekent.

[…]

Zittende huurders (start huur vóór 1 juli 2024)

Sociale huur

Huur je een sociale huurwoning? Door wijzigingen in het puntenstelsel kan het zijn dat je woning een lagere maximaal toegestane huurprijs krijgt. Als je meer betaalt dan dit nieuwe maximum kun je huurverlaging krijgen. Met de vernieuwde huurprijscheck op de website van de Huurcommissie kun je uitvinden of je huurprijs omlaag kan. Vooral als je woning een laag energielabel (E, F of G) heeft loont het de moeite om de huurprijscheck te doen.

[…]

Ten onrechte in vrije sector?

Het komt voor dat woningen ten onrechte als ‘vrije sector’ worden verhuurd. Vaak gaat het dan om kleine woningen van particuliere verhuurders, in gemeenten met forse woningnood. Wie een woekerhuur betaalt voor zo’n woning had tot nu toe maar beperkt tijd om daar iets aan te laten doen. Binnen zes maanden na ondertekening van het huurcontract kon je naar de Huurcommissie om huurprijs te laten toetsen (De Toets aanvangshuur), daarna was je te laat en zat je aan de te hoge huur vast.

Door de Wet betaalbare huur verandert dat. Ook na zes maanden kun je de huurprijs nog laten toetsen en een huurverlaging op basis van punten krijgen bij een huurcontract dat je op of na 1 juli 2024 hebt getekend. De Toets aanvangshuur blijft wel bestaan. Hiermee heb je recht op terugbetaling van de te veel betaalde huur. Dat is bij het verlagen op basis van punten van een onterechte vrije sector huurprijs na zes maanden niet het geval. Dan gaat alleen de huurprijs omlaag. Het blijft dus verstandig om snel na het tekenen van je contract je huurprijs te controleren.

Daarnaast geldt er voor zittende huurders (huurcontracten afgesloten voor 1 juli 2024) met een onterechte vrije sector huur een verplichte huurverlaging binnen 1 jaar. Je verhuurder moet de huur uiterlijk 1 juli 2025 verlaagd hebben naar de maximaal toegestane huur volgens het puntenstelsel. Is dat niet gebeurd? Dan kun je een procedure starten bij de Huurcommissie. Dat kan vanaf 1 juli 2025. Je valt in deze categorie als je puntenaantal 143 of minder is en je bij de start van je huur een huurprijs boven de toen geldende liberalisatiegrens betaalde.