Hugo de Jonge: ‘Ik was het graag geworden’

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Beeld: © RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Hij stak zijn interesse niet onder stoelen of banken en leek ook echt een goede kans te maken de opvolger te worden van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam. Maar donderdagavond blijkt dat hij het aflegt tegen Carola Schouten. Hugo de Jonge toont zich op X een waardig verliezer.

“Hartelijke felicitaties voor Carola Schouten”, zegt De Jonge op X, het voormalige Twitter. “Eerlijk is eerlijk: ik was het graag geworden. Maar de stad is bij Carola in goede handen.”

Droom

[…]

Dat de opvolgingskwestie hem bezighoudt, blijkt begin april ook uit een commissiedebat in de Tweede Kamer als hij zich verspreekt. “Mooi dat mevrouw Beckerman Rotterdam de eigen stad van de burgemeester noemt”, zegt De Jonge, om direct daarna stamelend zijn verspreking te corrigeren: “van de …van de …van de minister noemt.” Zijn laatste woorden gaan op in verrassingskreten en gelach van de Kamerleden. “Is er nieuws?”, vraagt één van hen plagend.

Ambteloos burger

De Jonge zwaaide dinsdag af als minister voor Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken en gaat nu als ambteloos burger door het leven, zo valt ook in zijn profiel op X te lezen. Hij sluit zijn bericht af door Schouten ‘heel veel succes en al het goede voor ons mooie Rotterdam’ te wensen.