Hoge Raad: homohuwelijk vanaf nu toegestaan op Aruba en Curaçao

visions of the rainbow flag from harvey milk plaza, castro, san francisco” by JUZ © is licensed under CC BY 2.0

Op Aruba en Curaçao moet per direct het huwelijk worden opengesteld voor personen van gelijk geslacht, zo oordeelde de Hoge Raad. Tot nu toe was het homohuwelijk op de eilanden niet toegestaan.

Het homohuwelijk is per direct mogelijk op Aruba en Curaçao, oordeelde de Hoge Raad in Den Haag vrijdagmiddag. De uitspraak werd met gejuich en applaus ontvangen door ruim vijftig activisten en supporters van de homogemeenschap van de Caribische eilanden die bij de openbare zitting aanwezig waren.

[…]

De uitspraak van de Hoge Raad komt na jaren van juridische strijd voor gelijke behandeling van homo’s op de drie eilanden. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseerde. In 2012 werd dit ook mogelijk op de drie kleinere Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die bijzondere Nederlandse gemeenten zijn.

Maar op Aruba, Curaçao, Sint Maarten gebeurde dit niet. Zij werden in 2010 aparte landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, met een eigen parlement en wetgeving. Het Burgerlijk Wetboek van de eilanden stelt dat een huwelijk alleen tussen man en vrouw kan worden gesloten. Het Caribisch gebied is conservatiever dan Europees Nederland ten aanzien van de lhbti-gemeenschap. De invloed van de kerk is groot en politici zijn behoudend.