Het wordt bloedheet maar zo houd je je huis koel

fan, ventilator, cooling
Photo by sutulo on Pixabay

Het is éindelijk zomer! Een strakblauwe lucht, een felle zon en hoge temperaturen. Fijn, toch? Totdat je een poging doet te slapen in een warm huis. Met deze zes tips houd jij je huis koel tijdens deze warme dagen zonder airco.

1. Houdt ramen en deuren overdag gesloten

Het lijkt misschien verleidelijk: alle deuren en ramen openzetten als het warm is. Maar dat zorgt juist alleen maar voor méér warmte in huis.

2. Laat het ‘s avonds doorwaaien

Is de zon onder en is het buiten een beetje koeler? Zet dan wél alle deuren en ramen open. 

3. Zet onnodige elektrische apparaten uit

Elektronische apparaten geven warmte af en verwarmen op die manier weer hun omgeving. Kijk daarom welke apparaten je niet per se nodig hebt en zet deze (even) uit tijdens deze warme dagen. Een oven of waterkoker kan bijvoorbeeld best wel even uitblijven.

4. Laat ook het fornuis even voor wat het is

Binnenshuis koken wordt sowieso afgeraden met warm weer, want niet alleen een oven zorgt voor extra hitte, maar óók een fornuis geeft warmte af. 

5. Ventileer met bevroren water

Ventilatoren zijn sowieso al fijn met dit weer, maar soms is die koele wind niet genoeg. Wat dan kan helpen is een bevroren fles water. 

6. Dek je ramen af

Een gigantische bak warmte komt je huis binnen door de zon die op je ramen schijnt. Heb je zonwering? Doe die dan ‘s ochtends al uit.