Groeiende weerstand tegen bovengrondse hoogspanningsleidingen
Het provinciebestuur van Groningen probeert het Rijk en netbeheerder Tennet ervan te overtuigen om 107 kilometer aan bovengrondse hoogspanningslijnen te verwijderen. Liever wil de provincie die kabels onder de grond. Het gaat vooral om verbindingen die in de jaren 70 zijn aangelegd.
Door heel Nederland worden nieuwe hoogspanningslijnen aangelegd om de overvolle netwerken te ontlasten en het land voor te bereiden op de transitie van fossiele naar duurzame energie. Maar het worden er steeds meer en ze worden ook steeds dikker door de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding die een veel hogere spanning aankan: 380 kilovolt.
In Groningen is dat nieuwe tracé de afgelopen jaren dwars door de provincie aangelegd. Provincie en bewoners voelden zich daardoor overvallen, vooral vanwege de aantasting van het landschap.
Hoge witte palen
Zij aan zij staan er om de 280 tot 400 meter twee hoge witte palen, die in het vlakke Groningse land duidelijk aanwezig zijn. Bestuurders, bewoners- en natuurorganisaties hebben in het voortraject tevergeefs geprobeerd die palen tegen te houden. […]
Ook discussie in Zeeland
Niet alleen in Groningen speelt de wens om hoogspanningsverbindingen onder de grond te plaatsen. Ook in Zeeland stelt de provincie die voorwaarde aan de komst van een nieuwe kerncentrale in Borssele. […]
Lastige en kostbare klus
Het hele land krijgt te maken met de uitbreiding van het hoogspanningsnet. Om de groeiende vraag naar elektriciteit aan te kunnen is het nodig om de hoogspanningsverbindingen, zoals die in Groningen en Zeeland, uit te breiden. Tennet wil de hoogspanningsverbindingen met 380 kilovolt op verschillende plekken bovengronds laten lopen.