Gezondheidsinspectie eist verbeteringen bij bevolkingsonderzoek borstkanker
De uitvoering van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat onder druk, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De kwaliteit is nu nog voldoende, maar kan op termijn minder worden. Dat komt door onder meer de hoge werkdruk voor screeningsmedewerkers.
De gezondheidsinspectie deed onderzoek naar het bevolkingsonderzoek voor vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar. De vrouwen krijgen elke twee jaar een oproep voor het onderzoek, waarbij een mammogram wordt gemaakt om afwijkende plekken in de borsten op te sporen. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker wordt uitgevoerd door de organisatie Bevolkingsonderzoek Nederland.
De kwaliteit van het onderzoek is nog voldoende en de vrouwen zijn over het algemeen tevreden over de manier waarop het onderzoek wordt afgenomen. Maar er zijn risico’s die de kwaliteit bedreigen, zoals de hoge werkdruk. Die heeft verschillende oorzaken, meldt de gezondheidsinspectie in het rapport.
Zo heeft Bevolkingsonderzoek Nederland een personeelstekort. Daarnaast heerst er prestatiedruk door de hoge eisen die de organisatie aan de onderzoeksfoto’s stelt. Dat vraagt tijd, die er door het personeelstekort niet altijd is. Ook is er een hoog ziekteverzuim, van rond de 10 procent.
Daarnaast vindt de inspectie dat de organisatie te weinig doet om deelname aan het onderzoek te stimuleren onder de doelgroep, vooral onder vrouwen met een migratieachtergrond of met een lagere inkomens. Volgens de inspectie is dat een zorgelijke ontwikkeling, omdat daarmee de ongelijkheid wat betreft de toegang tot medische zorg groter wordt.