FORMATIE: Mag kabinet-Schoof zelf plannen uitwerken of kijken fractievoorzitters mee?

“Bij het boven water trekken van een nieuw kabinet werden deze week gifpillen, tijdbommen en drijfzand zichtbaar.” © Mirjam Vissers Artwork – met genereuze toestemming van de kunstenares

De eerste taak van het nieuwe kabinet na de beëdiging volgende week wordt het uitwerken van de plannen die de coalitiepartijen in de formatie hebben afgesproken in het zogeheten hoofdlijnenakkoord. De vraag is in hoeverre de ploeg bewindspersonen dat zelf mag gaan doen of dat de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer over hun schouders meekijken.

BBB-leider Van der Plas laat nadrukkelijk de mogelijkheid open dat de partijleiders ook in deze nieuwe fase een vinger in de pap hebben.

Tijdens de formatie leek afgesproken dat de nieuwe kabinetsploeg onder leiding van premier Schoof zelfstandig de plannen kon gaan uitwerken. Dat moet dan leiden tot een document dat ‘regeerprogramma’ is gedoopt. Daarin zijn de hoofdlijnen uitgewerkt tot concrete voorstellen.

Uit het eindverslag van informateur Putters:

“Het programkabinet steunt op een hoofdlijnenakkoord met kaders (waaronder een financieel kader) en concrete doelen met betrekking tot bepaalde onderwerpen, met verdere uitwerking van het voorgaande in een door het kabinet op te stellen regeerprogramma met maatregelen die passen binnen het akkoord.”

[…]

‘Is aan kabinet’, zeggen VVD en NSC

VVD en NSC zijn stelliger over het al of niet betrokken zijn van fractievoorzitters bij het maken van de concrete plannen door de nieuwe ploeg. “Dat is aan het kabinet, niet aan de fractie”, laten de woordvoerders desgevraagd weten.

Begin deze maand zei NSC-voorman Omtzigt bij WNL op Zondag dat Schoof als premier ruimte heeft om een eigen koers te varen, bijvoorbeeld op onderwerpen als zorg en onderwijs. Op andere punten, zoals migratie en goed bestuur, is het hoofdlijnenakkoord gedetailleerder en is er minder ruimte.

Bij zijn presentatie als beoogd regeringsleider zei Schoof zelf dat hij vooral gaat uitvoeren wat de vier coalitiepartijen hebben bedacht. Hij bestreed tegelijkertijd het beeld dat hij “aan de leiband” van PVV-leider Wilders moet lopen.