Europese steden moeten meer doen tegen hitte. ‘We bouwen nog voor koude winters’
Hittebestendigheid
De aarde wordt warmer en warmer. Doen Europese steden genoeg om de straten koel te houden?
Het is net officieel zomer, en de eerste warme dagen hebben zich al aangediend. Door klimaatverandering zullen dit soort warme dagen vaker terugkomen in Europa. En daar zijn steden niet genoeg op voorbereid, stelt architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco in een rapport. Steden als Rotterdam en Amsterdam moeten volgens het onderzoek meer verkoelende maatregelen nemen om de hitte buiten de deur te houden.
‘Het snelst opwarmende continent’, zo noemde een recent rapport Europa. Het jaar 2023 was een van de warmste jaren ooit voor Europa, met meerdere hittegolven en extreem warme dagen. Zoals de KlimaSeniorinnen onlangs met succes bepleitten in het Europese Mensenrechthof, is het een mensenrecht om beschermd te worden tegen klimaatverandering. Hitte kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van kwetsbare groepen, zoals ouderen.
In de zomer van 2022 overleden 61.000 Europeanen als gevolg van een extreme hittegolf. En hoge temperaturen beïnvloeden ook het werkleven. “Tijdens een hittegolf gaat de arbeidsproductiviteit omlaag”, zegt hitte-expert Lucas Nieuweboer van Sweco. “Mensen slapen bijvoorbeeld slechter en kunnen daarom minder goed werken.”
[…]
De effectiviteit van maatregelen blijft soms onduidelijk
Sweco stelt dat er nu nog te veel Europese steden zijn die geen hitte-aanpak hebben. Op de plaatsen die dit al wél hebben, uit het rapport ook kritiek. De focus van de plannen ligt niet altijd op kwetsbare groepen: meer groen kan voor een lagere gemiddelde temperatuur in de hele stad zorgen, maar dit sluit niet uit dat er buurten zijn waar de temperaturen in scholen of verzorgingstehuizen wel flink oplopen.