KABINET-SCHOOF: Debat regeringsverklaring: Dit is hoe een democratie omvalt

“Hoe stoïcijn Dick Schoof Neerlands laatste hoop in bange dagen werd” © Mirjam Vissers Artwork – met genereuze toestemming van de kunstenares

COLUMN Hassnae Bouazza is schrijver, journalist en programmamaker.

Waar te beginnen. Bij een minister van Asiel en Migratie die haar naam vestigde met leugens over daders met een „Noord-Afrikaans uiterlijk”, vurig de racistische omvolkingstheorie verkondigde en verdedigde, tot het ministerschap lonkte en ze als een bedevaartganger in Lourdes op wonderbaarlijke wijze genas.

Een minister van Infrastructuur en Waterstaat die vrouwen met een hoofddoek een gevaar voor de verkeersveiligheid vindt. Hij heeft er een theorie over, die hij uitlegt met beschrijvende handgebaren en al. Het verschilt niet van extremistische gelovigen die beweren dat autorijden de vruchtbaarheid van vrouwen aantast.

Een zakkenvullende, complotdenkende minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp die ontwikkelingshulp wil afschaffen en denkt dat Afrikaanse landen de rode loper zullen uitrollen voor een minister met een ongezonde liefde voor Zwarte Piet. Een migrantendochter die zich als staatssecretaris bij deze bende aansluit en ontkent dat racisme en etnisch profileren aan de basis stonden van de Toeslagenmisdaad. Een vice-premier van de partij die de ‘kopvoddentaks’ introduceerde die zich vergelijkt met burgemeester Halsema, omdat die ‘ook niks’ met de hoofddoek had. Zuur-links verketter je, tot je het nodig hebt om er jezelf mee te legitimeren.

[…]

En dit allemaal onder leiding van een zesde-keus premier, die als chef bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de privacy van moslims schond en nepaccounts op sociale media autoriseerde om burgers in de gaten te houden, en die nu zegt te willen werken aan ‘minder polarisatie’.