De klimaatverandering versnelt: ‘Hiervan zou iedereen rechtop in zijn stoel moeten zitten’

20190705 Warming stripes BEHIND line graph – Berkeley Earth (world)” by RCraig09 is licensed under CC BY-SA 4.0

De opwarming van de aarde is in een stroomversnelling gekomen, volgens een groeiende stapel onderzoeken. Dat belooft niet veel goeds, denken wetenschappers. De verwachting voor komende jaren: hittegolven, stormen en noodweer.

‘Kijk’, wijst klimaatwetenschapper Frank Selten op zijn laptop. ‘Dit is een grafiek die eigenlijk groot op de voorpagina van de krant zou moeten staan.’

In een koffiehoek van het KNMI turen we naar metingen afkomstig van de klimaatsatelliet Ceres, een kunstmaan die nauwgezet bijhoudt hoeveel zonnestraling er boven in de dampkring binnenkomt en hoeveel warmtestraling de aarde weer uitzendt, de ruimte in. Een uitwisseling die bepaalt hoe het klimaat op aarde zich gedraagt.

Komt er meer energie binnen dan er vertrekt, dan warmt het klimaat op. Momenteel komt er grofweg 0,6 procent méér energie binnen dan de aarde afscheidt. Een klein verschil, maar genoeg voor de opwarming van de aarde.

Maar de laatste pakweg tien, twintig jaar is er iets geks aan de hand. De lijntjes beginnen steeds verder uit elkaar te lopen, beschreven de Nasa-wetenschappers die Ceres volgen enige tijd geleden in een vakblad. Steeds meer moeite heeft de aarde om haar warmte kwijt te raken. Als een slecht geventileerde zolderkamer, die opwarmt onder de zon.

Dat zouden meer mensen moeten weten, zegt Selten. ‘De klimaatverandering is aan het versnellen’, wijst hij op de Nasa-cijfers. ‘Dit is het gasvlammetje onder de opwarmende pan water. En het brandertje gaat steeds verder open.’