De IJssel kun je nu ook drinken
Experiment
Nederland gebruikt steeds meer kraanwater. Nieuwe bronnen zijn in de toekomst nodig. Drinkwaterbedrijf Vitens pioniert om IJsselwater tot drinkwater te kunnen zuiveren.
De IJssel kan je zien. ‘Uren kan ik kijken, in gedachten vaar ik mee. Eeuwig draagt de IJssel levend water naar de zee’, dichtte Jan Terlouw er ooit al over. Je kan haar evengoed horen, zacht kabbelend tegen de kades van kinderkopjes op. De zoetzilte geur ruik je en al pootje badend voel je de rivier met je voet. Maar de IJssel proeven met de tong? Nee, daar is ze te vuil voor. Tot nu toe. Drinkwaterbedrijf Vitens heeft het IJsselwater zo weten te zuiveren, dat het straks te drinken zal zijn.
Martijn Tas is technoloog bij Vitens en vond met experimenten uit hoe die IJssel kraanwater kan worden. De willie wortel in drinkwater legt bij zijn lab uit hoe hij de donkere IJssel tot helder water zuiverde én welk nijpend probleem zijn ontdekking kan oplossen.
[…]
Naast de hogere exploitatiekosten is er nog een ander euvel, zoals hoogleraar drinkwatervoorziening Jan Peter van der Hoek voorspelde. Membraan-filtering zou bovendien ‘een bijkomend probleem krijgen’: de troep die na filtering overblijft is bijna chemisch afval te noemen. Vitens-technoloog Tas: “Van de 1000 liter die ik oppomp is 80 procent schoon water en 20 procent inderdaad een afvalstroom. Als je dit op grote schaal gaat toepassen is het de vraag: wat doe je met de afvalstroom? Hoe voer je dat af en waar naartoe? Want de filtering breekt niets af.”