Carola Schouten voorgedragen als nieuwe burgemeester Rotterdam

Ruben Timman, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

De gemeenteraad van Rotterdam heeft oud-minister Carola Schouten voorgedragen als nieuwe burgemeester van Rotterdam. Als de screening van Schouten goed uitvalt, wordt zij op 10 oktober geïnstalleerd als opvolger van Ahmed Aboutaleb.

De 46-jarige Schouten wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam. Tot het aantreden van het kabinet-Schoof deze week was ze namens de ChristenUnie vicepremier en minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in het kabinet-Rutte IV. In het derde kabinet-Rutte was ze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De voordracht van Schouten werd donderdagavond bekendgemaakt door het Rotterdamse raadslid Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren) namens de vertrouwenscommissie van de raad, die de sollicitatieprocedure van de burgemeester heeft gedaan. Dat gebeurde in samenwerking met commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jaap Smit.

‘De nieuwe burgemeester wordt op 10-10, hoe kan het anders in 010, geïnstalleerd’, zei Van der Velden bij de bekendmaking van de naam. Volgens SP-raadslid en lid van de vertrouwenscommissie Theo Coskun zaten er meerdere geschikte kandidaten onder de 26 sollicitanten, maar was er brede steun voor de kandidatuur van Schouten.

Carola Schouten beoogde opvolger Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam

De Rotterdamse gemeenteraad heeft Carola Schouten voorgedragen als nieuwe burgemeester van de havenstad. De oud-minister van de ChristenUnie zal per 10 oktober Ahmed Aboutaleb opvolgen. Aboutaleb maakte in januari bekend dat hij na vijftien jaar stopt.

Raadslid Ruud van der Velden maakte de voordracht van Schouten donderdagavond bekend namens de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. De commissie was samen met de commissaris van de Koning in Zuid-Holland verantwoordelijk voor de sollicitatieprocedure.

De Rotterdamse gemeenteraad zal Schouten als nieuwe burgemeester voordragen bij de koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarbij hoort ook een screeningsprocedure. Als alles goed verloopt, wordt Schouten op 10 oktober geïnstalleerd.

26 mensen hadden gesolliciteerd om burgemeester te worden. Volgens raadslid en lid van de vertrouwenscommissie Theo Coskun (SP) waren er meerdere geschikte kandidaten. Er was brede steun voor de kandidatuur van Schouten, zegt Coskun tegen persbureau ANP.

Schouten wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam. Ze groeide op in het Noord-Brabantse Giessen. Voor haar studie trok ze naar Rotterdam, waar ze sindsdien woont.

De 46-jarige Schouten was tot het aantreden van kabinet-Schoof minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in kabinet-Rutte IV. Daarvoor was ze van 2017 tot 2022 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in kabinet-Rutte III. In beide kabinetten was ze ook vicepremier.

Betrokken Rotterdammers vragen aan de nieuwe burgemeester Schouten: heb oog voor mensen, minder voor instanties

City Hall” by Michel Curi is licensed under CC BY 2.0

Rotterdam krijgt een nieuwe burgemeester, donderdagavond laat werd Carola Schouten voorgedragen. Ze treft een bloeiende stad, met grote problemen. Woningen te weinig, drugshandel te veel. Actieve Rotterdammers schetsen de prioriteiten.

[…]

De arme stad – een op de zes mensen

Een op de zes Rotterdammers leeft in armoede, een op de twintig Rotterdammers werd slachtoffer van het Toeslagenschandaal. Relatief zijn de bewoners van Rotterdam laag opgeleid, een op de zes inwoners heeft moeite met lezen en schrijven. Er zijn steeds meer daklozen en er is eenzaamheid. Er zijn veel jongeren die een huurhuis zoeken en ouderen die zorg nodig hebben.

Een burgemeester kan dat niet oplossen. Een burgemeester kan wel ruimte bieden voor burgerinitiatieven en oplossingen in de wijk omarmen en stimuleren. Momenteel, vinden betrokken Rotterdammers, gaat de aandacht te veel uit naar officiële instanties die te traag en afstandelijk zijn en te weinig precieze hulp kunnen bieden.

Natuurlijk kan een burgemeester armoede en eenzaamheid niet even oplossen, zegt Rinie Vermeulen, wijkraadslid Bospolder Tussendijken. „Maar hij of zij kan wel verbinden.” Ruim de helft van de Rotterdammers heeft een migratieachtergrond. „Dat heeft voor- en nadelen”, zegt ze. De burgemeester moet respect hebben voor iedereen en niet de „ene of andere cultuur voortrekken.” Praten over ‘Marokkaanse jeugd’, bijvoorbeeld, vindt ze niet van deze tijd. „Het gaat om Rotterdamse jongeren.”

Een diverse stad bestuur je met beleid, denkt Vermeulen. Als mensen elkaar kennen, is er ruimte voor begrip en een gevoel van veiligheid. […]

Docent aan de hogeschool in Rotterdam, Halil Karaaslaan, ziet polarisatie als een van de grootste problemen. Juist een burgemeester kan die aanpakken door veel in de wijken te zijn en met Rotterdammers te praten. „Wat minder law-and-order en meer tea and biscuits”, wat hem betreft. Een burgemeester moet niet alleen thee drinken als er wat is gebeurd, maar áltijd veel in de wijken zijn. Zo is hij of zij bekend met wat er bijvoorbeeld speelt in de Turkse gemeenschap of onder lhbtqi+’ers. Dat vergroot het vertrouwen. Bovendien is de burgemeester de ideale figuur om aan ánderen uit te leggen wat er speelt binnen bepaalde groepen, wat weer leidt tot onderling begrip.

Boerendochter en CU-politica Carola Schouten eerste vrouwelijke burgemeester van Rotterdam

Met de voordracht van Carola Schouten als nieuwe burgemeester van Rotterdam wordt geschiedenis geschreven. De stad krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Tot dinsdag was de ChristenUnie-politica vicepremier en minister voor onder meer Armoedebeleid. Die ervaring kan van pas komen in een van de armste steden van Nederland. Wie is Carola Schouten?

De keuze voor Schouten is opvallend te noemen. De 46-jarige politica is lid van een partij die niet alleen landelijk klein is, maar ook in Rotterdam. In de gemeenteraad heeft de ChristenUnie al jaren slechts één zetel. Schouten heeft geen ervaring in de lokale politiek, maar neemt als voormalig minister een schat aan landelijke bestuurservaring mee. Daarnaast was ze zes jaar Kamerlid.