Bouw vreest nieuwe crisis en roept kabinet op voor schoon water te zorgen
De bouwsector roept dinsdagochtend het nieuwe kabinet op om de slechte waterkwaliteit in sloten en rivieren te verbeteren. Als dat niet gebeurt, dreigt een nieuwe crisis. Daardoor zou de bouw van woningen vertraging oplopen.
Verschillende partijen uit de bouwsector verwijzen daarbij naar de stikstofcrisis. Die zorgt er al jaren voor dat bouwprojecten niet of met veel vertraging door kunnen gaan.
Met de naderende deadline van de zogeheten Kaderrichtlijn Water (KRW) vrezen ze dat bouwvergunningen opnieuw niet kunnen worden afgegeven. Volgens de KRW moeten in 2027 de Nederlandse wateren een goed leefgebied voor planten en dieren zijn. Daarvoor moet het water aan allerlei eisen voldoen. Op dit moment ligt Nederland niet op koers om het doel, dat binnen de Europese Unie (EU) is afgesproken, te halen.
De oproep aan minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) wordt gedaan door onder andere Bouwend Nederland, Aedes (vereniging voor woningcorporaties) en NEPROM (brancheorganisatie voor projectontwikkelaars).
“Waterkwaliteit kan net als het pfas- en stikstofdossier grote impact hebben op onze maatschappij”, constateert Martijn Verwoerd van Bouwend Nederland. Als nu wordt gewerkt aan schoner water, dan kunnen volgens hem “veel problemen voorkomen worden”.
Ook de vereniging voor woningcorporaties Aedes vreest een nieuwe stikstofcrisis. “We hebben een enorme woningnood in Nederland en we kunnen het ons niet veroorloven dat er weer een bottleneck bijkomt”, zegt voorzitter Martin van Rijn.
Natuurorganisaties steunen oproep
In januari zei Ecologie Autoriteit-vicevoorzitter Harry Webers al tegen NU.nl dat de KRW “net zo’n impact op vergunningen kan hebben als stikstof”. Ook uit de mond van Webers klonk het advies om niet op de “pauzeknop” te drukken. “Als je niets doet, loop je stiekem een fuik in. En als je in die fuik zit, dan is de schade veel groter dan als je aan de voorkant had geschakeld.”
Omdat ook de natuur lijdt onder de slechte waterkwaliteit, wordt de oproep van dinsdag onderschreven door onder meer Natuurmonumenten en Natuur & Milieu. Ook de ANWB en Vewin (drinkwaterbedrijven) sluiten zich erbij aan.