Boeren behoren tot de grootverdieners, en bioboeren al helemaal

Tractor Fertilize Field Pesticide And Insecticide” by aqua.mech is licensed under CC BY 2.0

Boeren arm? Vergeet het maar: de meeste boeren zijn grootverdieners, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral biologische boeren boeren goed.

Wie het nieuws de afgelopen jaren volgde, kreeg het beeld dat boeren een gemarginaliseerde groep vormen. Het werken wordt ze door alle (milieu)regels onmogelijk gemaakt en de supermarkten knijpen ze uit. Wel zouden boeren over veel ‘kapitaal’ beschikken. Maar al dat geld zit vast in weilanden, akkers, stallen en tractors en die kun je nou eenmaal niet eten. En zo beklijft het beeld dat het toch wel sappelen is op het platteland.

Maar volgens het CBS hebben verreweg de meeste boeren juist een opvallend hoog besteedbaar inkomen. In 2021 verdienden boeren gemiddeld 82.000 euro. Ter vergelijking: het gemiddelde besteedbare inkomen van Nederlandse huishoudens in dat jaar was 49.000 euro.

Pluimveehouders boerden het beste, met een gemiddeld besteedbaar inkomen van 115.000 euro. Driekwart (74 procent) van hen behoorden in 2021 tot de groep rijkste gezinnen, gemeten naar besteedbaar inkomen. Van de melkveehouders is dit 55 procent.

Tegelijk behoorden erg weinig boeren tot de groep Nederlanders met een laag inkomen, minder dan 1130 euro per maand. Onder boerengezinnen was dit 5,3 procent, terwijl het gemiddeld genomen 6,3 procent is voor alle Nederlandse gezinnen. Van de gezinnen met een varkenshouderij had 12 procent een laag inkomen, relatief veel.

[…]

Het CBS keek naar het gezinsinkomen. Daar zit dus alles in, ook het inkomen van de partner of de eventuele verdiensten uit een boerencamping.