KABINET-SCHOOF: DEBAT REGERINGSVERKLARING 2024: Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA) krijgt het woord over hoofddoek

Opvallend moment: Kamerlid Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA) is geen fractievoorzitter, maar krijgt toch het woord van Kamervoorzitter Martin Bosma als het onderwerp hoofddoeken langskomt. Rob Jetten daagt Schoof uit Lahlah recht in de ogen te kijken en te laten weten dat ze er mag zijn, waarop Lahlah naar voren komt.

Lahlah wijst op uitspraken van PVV-minister Marjolein Faber en PVV-minister en vicepremier Fleur Agema over hoofddoeken. Agema zei in een televisieinterview tegen RTL het iedere vrouw te gunnen hun hoofddoek af te doen en „echt vrij te zijn”.

Een felle Lahlah spreekt over „een negatieve stereotypering” zei dat het dragen van een hoofddoek „een bewuste en vrije keuze” is. „Ik laat niemand anders invulling geven aan of ik wel of geen hoofddoek draag. En dat geldt voor alle vrouwen: Het is jouw keuze!”

„Dat u een hoofddoek op heeft, maakt voor mij niet uit. U bent gewoon een mens”, is de repliek van Schoof.

Tijd voor de inhoud: armoede niet omlaag

De lunchpauze is klaar, tijd voor de inhoud. Het kabinet wordt hard aangevallen op zijn armoede-ambities. Waar Rutte IV het voornemen had om armoede te verminderen, kiest het kabinet-Schoof voor het gelijk houden van het armoedeniveau. In de eerste doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) lijkt dat te lukken, maar zal de armoede onder kinderen wel toenemen.

Vooral SP-leider Jimmy Dijk is daar fel over tegen premier Dick Schoof. „Ik leer u nu kennen als een minister-president die toenemende ongelijkheid in Nederland geen énkel probleem vindt”, zegt hij. „Er wordt hélemaal niets, niet één euro extra gevraagd van de hoogste inkomens, grootste vermogens en dikste winsten. Hier staat de minister-president van een van de rijkste landen van de wereld en hij wil de armoede gelijk houden.”

Schoof wijst erop dat de armoede de komende jaren zou toenemen, en dat dit kabinet geld uittrekt om deze stijging te voorkomen. „Er worden maatregelen genomen die deze tendens keren.”

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vraagt, net als de SP, om meer geld te reserveren voor armoedebestrijding, door de hoogste inkomens en grootste vermogens extra te belasten. „Waarom is het laten voortbestaan van kinderarmoede kennelijk belangrijker dan het belasten van rijken?”

Schoof noemt dat een valse tegenstelling. Ja, de ambitie is om het armoedeniveau gelijk te houden. „Maar dan zijn wij nog niet tevreden.” Tegelijk zegt Schoof dat dit kabinet geen hogere belastingen wil, en dat hij Nederland „over de hele linie” welvarender wil maken. In het coalitieakkoord staat het duidelijker: dit kabinet wil inkomensmaatregelen nemen die „niet verder nivelleren”, staat daar. Oftewel: geen herverdeling van rijk naar arm.


Extreem-rechtse omgangswijze blijft anti-islam, racistisch, discriminerend en niet-constructief

REGERINGSVERKLARING KABINET-SCHOOF – 3 JULI 2024