KABINET-SCHOOF: 6 Aanbevolen podcasts: DEBAT REGERINGSVERKLARING 2024

“Hoe stoïcijn Dick Schoof Neerlands laatste hoop in bange dagen werd”
© Mirjam Vissers Artwork – met genereuze toestemming van de kunstenares

Circus Wilders is in de stad

Het ging er hard aan toe. Tussen Wilders en Timmermans. Tussen Wilders en Yeşilgöz. Tussen Wilders en Omtzigt. Tussen Wilders en Schoof.
Wilders was boos. Ondanks dat hij de leider is van de grootste coalitiepartij, zag hij twee dagen lang de kans om in de slachtofferrol te kruipen.

Zo zagen we dat de verhoudingen binnen de coalitie nóg slechter zijn dan we al dachten. Het beeld was al dat die verhoudingen slecht waren. Maar dan nog viel het tegen.

Voor de nieuwe premier waren het zijn eerste dagen als politicus. Leendert geeft Schoof een voldoende. Maar hij zag ook hoe alleen de man staat. Eenzaam tussen vier partijen.

Ruzie over oude en nieuwe tweets: het is nu al erg gezellig in het nieuwe kabinet

Het debat over de regeringsverklaring loopt alles behalve soepel. Een tweet van vicepremier Agema leidde zelfs tot een crisisoverleg met premier Schoof en de vicepremiers op dag 2 van het debat over de Regeringsverklaring. 

Premier Schoof is boksbal in een krankzinnig debat

Premier Dick Schoof was in het debat over de regeringsverklaring onvoldoende voorbereid op de felheid van het parlement. De man die hem uitkoos voor het Torentje, Geert Wilders, noemt het eerste optreden van Schoof ‘slappe hap’. Ondertussen ondermijnt ook PVV-vicepremier Fleur Agema zijn gezag. De BBB heeft het moeilijk in het eerste grote hoofdpijndossier voor de coalitie: de mestcrisis.

Het nieuwe kabinet als kleuterklas, de koning kun je niet spelen

De nieuwe premier Dick Schoof beloofde in zijn allereerste debat met de Tweede Kamer dat er meteen een einde zou komen aan ‘het geëmmer’. En net op dat moment begon het opnieuw. Het was geen fraaie start. De trillingen dreunen in Den Haag nog lang na.  
Het kabinet is geen kleuterklas, zei Schoof. Jaap Jansen en PG Kroeger kijken verder. Want als het dat niet is, wat is het dan wel?    

Het verbijsterende debuut van het kabinet-Schoof

Verwarring, woede en ruzie: is de ontspoorde aftrap van het kabinet-Schoof een voorproefje van het nieuwe politieke normaal?

Hij was nog maar net van het bordes of de kersverse premier Dick Schoof kreeg het niet alleen te verduren van de oppositie, maar óók van Geert Wilders, de PVV-leider die hem heeft voorgedragen. Het was tekenend voor een debat dat bol stond van onmin en wantrouwen, ziet chef van de Haagse redactie Niels Markus.

Met presentator Christoph Schmidt bespreekt hij de eerste echte vuurproef van kabinet-Schoof: het debat over de regeringsverklaring. Van een naargeestig conflict over hoofddoeken tot het amper ingrijpen van Kamervoorzitter Martin Bosma: zagen we deze week de nieuwe politieke werkelijkheid voor het eerst in actie?

De vuurdoop van Dick Schoof (en zijn nieuwe kabinet)

Deze week waren we getuige van een machtswisseling in Den Haag. Het kabinet-Schoof is gaan regeren. En als de eerste dagen een voorbode zijn voor wat we gaan krijgen, dan staat ons een turbulente tijd te wachten. Op woensdag en donderdag maakte Dick Schoof, de nieuwe premier, een zware vuurdoop mee. Toen sprak Schoof de regeringsverklaring uit en ging de Tweede Kamer daarover in debat.

In deze Haagse Zaken vertellen Petra de Koning en Lamyae Aharouay over dit chaotische debat.