Zonder Vlees en Zuivel: dietist Nadine Blom geeft tips over veganistisch eten
Over een plantaardig dieet gaan veel verhalen de ronde. Het zou alleen maar bestaan uit groenvoer en is bovendien helemaal niet zo gezond. Wat is waar? Nadine Blom, plantaardig diëtist ontrafelt hier 6 mythen.
De impact van vlees en zuivel op het milieu en klimaatverandering liegt er niet om. Tweederde van alle landbouwgrond ter wereld wordt volgens Greenpeace gebruikt als weiland voor grazende dieren of de teelt van veevoer. Daar sneuvelde al veel natuur voor. Daarnaast is de wereldwijde veehouderij volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen.
Wil je duurzamer leven? Dan doe je er dus goed aan om je voedingspatroon aan te passen. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat de CO2-reductie groot is als je overstapt naar een plantaardig dieet. Bij de productie van een kilo peulvruchten komt bijvoorbeeld 1 kilo CO2 vrij, terwijl een kilo lamsvlees al goed is voor 51 kilo CO2. In de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel, die van 4 t/m 10 maart plaatsvindt, laten zoveel mogelijk mensen dierlijke producten een week lang staan.
Plantaardig eten ongezond?
Nadine Blom merkt dat steeds meer mensen overtuigd raken van een plantaardig dieet. “Als er een nieuwe Netflix-documentaire over veganisme online staat, zien we meteen een stijging in aanmeldingen bij onze praktijk.” Klanten zien er de gezondheidsvoordelen van in, maar willen niet zomaar rigoureus overstappen op een plantaardig dieet, vervolgt ze: “Dus helpen we hen bij onze diëtistenpraktijk Sisters About Food met een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Want plantaardig eten is niet automatisch gezond eten.”
“Sommige veganistische nieuwe voedingsmiddelen kunnen namelijk nog steeds sterk bewerkt zijn, met veel verzadigde vetten en weinig vezels. Door een variatie van noten, peulvruchten, volkoren granen, groenten en fruit krijg je die gezondheidsvoordelen wel.” Maar nogmaals: plantaardig eten is dus niet per definitie gezonder. Zo, dat is alvast één mythe ontkracht. Dit zijn zes andere misvattingen die Blom vaak hoort – en die ze graag weerlegt.
Sisters about Food is mede-initiator en oprichter van de Schijf for Life, een non-profit initiatief om Nederland te voorzien van een voedingsadvies dat aansluit op de klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.