Ziekmaken­de schimmels door natte kelders groeien snel in Brabant

Busted: mold and mildew everywhere” by JenCarole is licensed under CC BY-ND 2.0

Zwarte plekken op muren en vochtplekken op plafonds. Door het zeer natte voorjaar is ziekmakende schimmel voor steeds meer huishoudens in Brabant een groeiend probleem. Bestrijdingsbedrijven hebben het daardoor ‘extreem druk’ in deze regio. ‘Behandel die plekken snel, want je wil er niet te lang in leven.’ Lees hier hoe je schimmel het beste weghaalt (en nee, dat doe je niét met een spray uit de supermarkt).

Het gaat niet om dagen, niet om weken maar inmiddels om bijna negen maanden. Sinds september/oktober kampen delen van Brabant al met soms zware wateroverlast, veroorzaakt door extreme regenval in combinatie met een moeizame afvoer.

Er staat water in kelders, tuinen zijn soms vijvers geworden. Het vocht trekt daardoor de muren in, waardoor schimmel ontstaat. Het gevolg is zwarte vlekken op muren en plafonds. Bewoners zien ze gedurende enkele weken groter worden.

[…]

Maar dan hebben we het nog niet eens over de onzichtbare schimmels. Want ze kunnen ook in houten meubels, vloeren en kozijnen gaan zitten. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid.[…]

Mathijs ten Broeke van de Woonbond hoort de klachten ook steeds vaker. “Het is een groot probleem voor veel huishoudens.” Hij wijt de vochtproblemen vooral aan de bouwkundige staat van woningen, niet eens zozeer aan de hevige regenval. “Als bewoners alles gedaan hebben om schimmel te verwijderen en het lukt nog niet, dan komt dat meestal door hoe een huis gebouwd is.”

Zo ongezond is schimmel

Vocht kan reumatische of astmatische klachten veroorzaken of verergeren. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat vocht in woningen al aanwezige luchtwegaandoeningen zoals astma bij mensen niet alleen kan verergeren, maar ook direct kan veroorzaken.

Blootstelling aan schimmels kan ook invloed hebben op je huidconditie. Er zijn veel gevallen van eczeem bekend die ontstaan door schimmels in huis. Dat constateerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al in 2009. Het RIVM, de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) en huisartsen erkennen dit dan ook.

Veel bewoners denken niet meteen aan ventilatie in hun woning, maar slechte luchtdoorstroming is vaak de grootste boosdoener. Vocht in huizen met slechte ventilatie neemt sowieso al snel toe door te wassen, te douchen en door simpelweg te zweten. Zelfs ademen zorgt al voor liters waterdamp per dag in huis. En heb je een hond of kat? Dan is het vochtgehalte in je huis vaak nog hoger.

Volgens de Woonbond heeft ongeveer 15 procent van alle woningen last van schimmelproblemen. Meestal gaat het om verouderde huizen en huurwoningen.

[…]

De Woonbond adviseert huurders de verhuurder aan te schrijven bij problemen die niet weggaan. Als dat niet werkt, is er ook nog de stap om naar de huurcommissie of kantonrechter te gaan. “Zorg dat je niet te lang met schimmelplekken in je huis leeft.”