WEGKIJKEN: HET WAREN NIET DE PALESTIJNEN DIE HIER IN EUROPA 6 MILJOEN JODEN VERMOORDDEN IN ’40-’45 (2)

“KIJK NIET WEG”

Antonio Guterres – secretaris-generaal van de Verenigde Naties, november 2023



In Nederland is de aanslag van Hamas van 7 oktober 2023 veelvuldig bestempeld als ‘antisemitisch’. Met andere woorden: de actie van Hamas was niet gericht tegen de Israëlische bezetter, maar tegen Joden. Was de bezetter christelijk geweest, is de suggestie, dan had de aanslag niet plaatsgevonden.

The Rights Forum


Israël maakt zich schuldig aan apartheid en de verboden annexatie van Palestijns land. Dat bevestigde het Internationaal Gerechtshof gisteren, vrijdag 20 juli. Het Palestijnse recht op zelfbeschikking wordt geschonden, en natuurlijke bronnen, waaronder water, worden door Israël illegaal geplunderd.

Het Gerechtshof oordeelt dat de bezetting van Palestijns gebied onmiddellijk moet worden beëindigd.

Israël is onder meer juridisch verplicht de nederzettingen te ontruimen, Palestijnen te laten terugkeren naar hun land, en hen te compenseren. De wereldgemeenschap is verplicht onderscheid te maken tussen Israël zelf, en de bezette gebieden, ook in zijn economische relaties. Dat kan niet anders dan met een totaal verbod op handel met de illegale nederzettingen.

Grondige beleidsverandering nodig
De uitspraak van het Gerechtshof mag dan ‘niet-bindend’ zijn, het schept wel een onweerlegbare uitleg van het internationaal recht. Het sterkt ons als The Rights Forum om verdere acties te ondernemen tegen bedrijven, organisaties en pensioenfondsen die doorgaan met hun activiteiten in de illegale Israëlische nederzettingen.

De uitspraak van het Gerechtshof vereist een grondige herziening van het Nederlandse beleid, dat de bezetting altijd heeft gedoogd. Dat kan nu niet meer. Er moeten effectieve maatregelen worden genomen om de bezetting te doen stoppen:

  1. Stoppen met de samenwerking met het Israëlische leger dat de bezetting in stand houdt.
  2. Verbod op alle economische relaties met de illegale nederzettingen.
  3. Opschorting van het EU Associatieverdrag met Israël.
  4. Erkenning van Palestina.
  5. Steun aan het Palestijns maatschappelijk middenveld en de Palestijnse economie om de negatieve effecten van (mede door Nederland gedoogde) bezetting, annexatie en apartheid te compenseren.

MEER OP THE RIGHTS FORUM NL


Members of the Court on 19 July 2024 (delivery of the Advisory Opinion of the Court)
Friday 19 July 2024
Photograph: UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek. Courtesy of the ICJ. All rights reserved.
View of the ICJ courtroom (delivery of the Advisory Opinion of the Court)
Friday 19 July 2024
Photograph: UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek. Courtesy of the ICJ. All rights reserved.
The President of the Court, HE Judge Nawaf Salam (delivery of the Advisory Opinion of the Court)
Friday 19 July 2024
Photograph: UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek. Courtesy of the ICJ. All rights reserved.

Bekijk hier de hele zitting van het Hof en/of lees hieronder het complete advies. En zie hier de actuele en complete samenstelling van het Hof.


B’Tselem says international community can no longer evade duty to protect Palestinians

Jerusalem-based nonprofit organisation B’Tselem has said the ICJ’s advisory opinion means the international community has “no more excuses” and “must force Israel to end the occupation”.

“The international community has evaded its duty to protect the Palestinians using various excuses, including the supposed temporary nature of the occupation and the claim that a diplomatic solution designed to resolve the conflict is being negotiated,” the organisation said in a statement.

“The release of the ICJ’s advisory opinion puts an end to these justifications, and now the international community must use every tool – criminal, diplomatic and economic – to force Israeli decision-makers to end the occupation.”


Vernietigend advies VN-hof: Israël heeft niks te zoeken in Palestijnse gebieden

In een voor Israël vernietigende uitspraak heeft het Internationaal Gerechtshof vastgesteld dat de aanwezigheid van Israël in bezet Palestijns gebied onwettig is. Israël is verplicht aan die aanwezigheid ‘zo spoedig mogelijk’ een eind te maken. Ook moeten alle kolonisten uit bezet gebied (inclusief Oost-Jeruzalem) worden verwijderd.

De ‘adviserende opinie’ was in december 2022 aangevraagd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In februari dit jaar hield het hof hoorzittingen over de zaak. De uitspraak komt verrassend snel, en ook de stemverhouding in het rechterlijk college is verrassend stevig. De negen conclusies worden gedeeld door minstens elf van de vijftien rechters, en soms zelfs veertien van de vijftien.

pop, heart, lips
Photo by PaftDrunk on Pixabay

De ‘adviserende opinie’ was in december 2022 aangevraagd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In februari dit jaar hield het hof hoorzittingen over de zaak. De uitspraak komt verrassend snel, en ook de stemverhouding in het rechterlijk college is verrassend stevig. De negen conclusies worden gedeeld door minstens elf van de vijftien rechters, en soms zelfs veertien van de vijftien.

MEER OP VOLKSKRANT


Plant een Olijfboom tijdens de Nationale Demonstratie in Amsterdam op 13 juli 2024

Plant een Olijfboom tijdens de Nationale Demonstratie in Amsterdam op 13 juli 2024

Wie van jullie is moe van het onrecht in Gaza? En waarom dit iets goeds is. Esther van Plant een Olijfboom sprak tijdens de Nationale Demonstratie in Amsterdam, Nederland op 13 juli 2024.

Hieronder de volledige speech.

Who among you is tired of the injustice in Gaza? And why this is a good thing. Esther of Plant een Olijfboom spoke at the National Protest in Amsterdam, The Netherlands, 13 July 2024.

The full speech can be watched here.


„Uiteindelijk zijn we mensen. De Israëlische vijand classificeert ons als terroristen, als antisemieten, en eist dat we de Holocaust erkennen. Maar begrijpt de Israëlische bezetter de betekenis van deze termen?”

NRC


“If the International Criminal Court is serious about investigating what Israel has done in Gaza as of the 7th of October – only as of the 7th of October – it will be busy for decades.”
– UN Special Rapporteur Francesca Albanese

Internationaal Gerechtshof draagt Israël op offensief op Rafah te staken

Het Internationaal Gerechtshof heeft Israël vandaag opgedragen om zijn aanval op Rafah direct te staken. Dat is de kern van een nieuw tussenvonnis in de genocidezaak die Zuid-Afrika tegen Israël bij het Gerechtshof aanspande. In het tussenvonnis worden eerder aan Israël opgelegde maatregelen verscherpt en aangevuld. 

[…]

Het Hof, de hoogste internationale rechtbank, spreekt expliciet van een offensief in Rafah terwijl Rutte eerder aangaf dat hier (nog) geen sprake van was. Volgens de demissionair premier waren er dan ook nog geen rode lijnen overscheden, het Hof denkt hier duidelijk anders over. 

© The Rights Forum

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ overtreft zichzelf in industriele vernietigingsdrang: ‘De koloniaal zet watergebrek in als oorlogswapen’

Volgens hulporganisatie Oxfam Novib gebruikt Israël de watertoevoer naar Gaza als oorlogswapen. Door het afsluiten van de watertoevoer naar het gebied, de systematische vernietiging van watervoorzieningen in Gaza en het opzettelijk tegenhouden van hulp om de watervoorzieningen te herstellen, is het beschikbare water in Gaza met 94 procent afgenomen. Dat staat in een nieuw rapport van Ofxam dat vandaag is verschenen.


Koloniaal gedrag en godsdienstwaanzin kennen geen grenzen

Een uiterst rechtse minister van het koloniale regime heeft een omstreden bezoek gebracht aan de Tempelberg in Oost-Jeruzalem.


Het grenzeloos wrede koloniale regime blijkt al langer niet in staat en niet bereid tot enige introspectie

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ krijgt op dit vlak niks voor elkaar: ‘We onderzoeken het incident’, zegt Israël keer op keer. Maar wat betekent dat? Drie keer niks, zo blijkt uit dit NRC artikel.

Het nieuwste onderzoek van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din deelt dat sentiment. Israëlische soldaten en officieren zijn volgens de organisatie „bijna onschendbaar” voor vervolging. „In de zeldzame gevallen waarin militairen werden veroordeeld – zelfs in gevallen waarin ze onschuldige Palestijnen doodden – legden de militaire rechtbanken zeer milde straffen op, zoals taakstraffen.”

Maar wat gebeurt er eigenlijk tijdens zo’n onderzoek – en wat zijn tot nu toe de gevolgen geweest? NRC neemt drie voorbeelden onder de loep.


© ICJ-CIJ.org View of the ICJ courtroom – Friday 24 May 2024
Photograph: UN Photo/ICJ-CIJ/Bastiaan Musscher. Courtesy of the ICJ. All rights reserved.

Internationaal Gerechtshof spreekt zich op 19 juli uit over Israëlische bezetting

Wat zijn de juridische gevolgen van 57 jaar Israëlische bezetting en kolonisering van Palestina? Op vrijdag 19 juli presenteert de hoogste VN-rechtbank zijn oordeel in de vorm van een adviesopinie.

Het verzoek om een adviesopinie kwam van de Algemene Vergadering van de VN, op grond van een op 30 december 2022 aangenomen resolutie.

[…]

Afscheidingsmuur

Eenmaal eerder leverde het Internationaal Gerechtshof een adviesopinie af met betrekking tot de Israëlische bezetting. Op 9 juli 2004 – afgelopen week precies twintig jaar geleden – bepaalde het in het rapport ‘Juridische gevolgen van de bouw van een muur in de bezette Palestijnse gebieden’ dat de zogenoemde Israëlische ‘Afscheidingsmuur’, voorzover gebouwd op Palestijns land, illegaal was en moest worden afgebroken, en dat gedupeerden schadeloos moesten worden gesteld.

De adviesopinie kan niet bindend worden opgelegd, maar is vanwege de autoriteit van het Internationaal Gerechtshof van grote juridische en morele betekenis. De behoefte aan een actueel, overkoepelend juridisch oordeel over de decennialange en veelkoppige Israëlische misdaden in bezet Palestijns gebied is bovendien groot. Dit als richtsnoer voor de ‘oplossing van het conflict’ waar zovelen de mond vol van hebben, en die geen dag langer op zich mag laten wachten.

De Algemene Vergadering van de VN nam de uitspraak integraal over in een resolutie die werd aangenomen met 150 stemmen voor, zes tegen en tien onthoudingen. Maar Israël trok zich er niets van aan. En de wereld liet dat gebeuren.

Overigens gebeurt dat ook met bindende uitspraken. In januari, maart en mei van dit jaar legde het Internationaal Gerechtshof Israël tijdelijke maatregelen op in de door de regering van Zuid-Afrika aangespannen ‘genocide-zaak’. Israël trekt zich er niets van aan. En de wereld laat het onder ieders ogen gebeuren.

‘Israël pleegt genocide in Gaza, op de Westoever en in Oost-Jeruzalem’

In alle bezette gebieden is de verdrijving van de lokale Palestijnse bevolking het doel, schrijft het Lemkin Institute. Sinds 7 oktober is dat Israëlische streven geëscaleerd.

Het in New York gevestigde Lemkin Institute for Genocide Prevention gaf in april een waarschuwing af voor genocide in alle door Israël bezette Palestijnse gebieden: Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Het gerenommeerde instituut wordt algemeen beschouwd als kanarie in de kolenmijn. Het slaat alarm op het moment dat nog kan worden ingegrepen voordat alle mijnwerkers het loodje leggen.

Verdrijving

Het instituut concentreert zich bij zijn waarschuwing op de door Israël sinds 1967 bezette Westoever en Oost-Jeruzalem. Onder dekking van de oorlog in Gaza is het Israëlische geweld daar geëscaleerd. En net als in Gaza is de verdrijving van de lokale Palestijnse bevolking het doel

Dat Israëlische streven is niet nieuw, schrijft het instituut, maar heeft zich sinds 7 oktober 2023 – de dag van de Hamas-aanval op Zuid-Israël, en de start van de Israëlische genocidale campagne in de Gazastrook – verdiept

[…]

Kolonisering

Met deze en andere voorbeelden toont het instituut aan hoe Israël de Palestijnse bewoners planmatig uit bezet Palestijns gebied verdrijft. Dit om hen te vervangen door kolonisten, waarvan er intussen minstens 750 duizend in illegale ‘Joodse nederzettingen’ (kolonies) in bezet gebied leven. Uit hun rangen komen de milities die de lokale Palestijnse bevolking terroriseren, doden of verdrijven.


Als je als koloniale natie al 80 jaar lang verzuipt in je eigen zorgvuldig gecultiveerde slachtofferschap, kun je anderen beesten noemen en naar willekeur afmaken – ook en juist de Palestijnen die niet betrokken waren bij de Europese fascistische vernietigingsmachine van ’40-’45

Israël bombardeert ‘veilige zone’ bij Khan Younis: ‘Een van de vreselijkste dingen die ik de afgelopen maanden heb gezien’

Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op al-Mawasi, een gebied ten westen van Khan Younis, waar zeker een miljoen ontheemden veelal in tenten verblijven. „Hen was verteld dat het veilig zou zijn.”

Met zwaarste bommen poogde Israël in humanitaire zone Hamas-kopstuk te doden

Van Veen verwacht daarnaast niet dat de aanval op al-Mawasi invloed zal hebben op het beleid van de VS. “Er zijn al zoveel incidenten geweest, en de VS laat dat gebeuren. Dan kun je hier en daar wel een levering stilleggen, maar dat maakt geen verschil. Deze aanval past bij het bredere plaatje dat Israël probeert zoveel mogelijk van Gaza met de grond gelijk te maken in haar jacht op Hamas.”

Zeker 15 doden bij Israëlische luchtaanvallen in Gaza

Opnieuw veel doden in centraal en zuidelijk Gaza door aanvallen Israël

14 doden gemeld bij luchtaanval op gebedsruimte in vluchtelingenkamp Gaza


De koloniaal hoeft maar wat te suggereren en voila, bevriende kolonialen voegen weer een naam toe aan een ‘terroristenlijst’ – zonder onderbouwing

‘Fotograaf en filmmaker Sakir Khader staat op Amerikaanse terroristenlijst’

Uit berichtgeving van Follow the Money en de Volkskrant blijkt dat de 33-jarige Khader, die in februari de belangrijkste fotojournalistieke prijs van Nederland won, door de VS op een terroristenlijst is gezet.

‘Nederlandse fotograaf Sakir Khader op Amerikaanse terroristenlijst’

De Palestijns-Nederlandse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader staat op de Amerikaanse terroristenlijst, schrijven Follow the Money (FTM) en de Volkskrant. “Ik word als een verdachte behandeld en wantrouwend benaderd. Maar ik ben onschuldig”, zegt Khader, die volgens FTM nooit van terrorisme is verdacht.


Zelfs als Israel de invasie van Gaza onmiddellijk stopt, kan het totale dodenaantal uiteindelijk oplopen tot 186.000 slachtoffers, ofwel 8 procent van de totale bevolking.

En dat is nog een conservatieve schatting, schrijven onderzoekers in een ingezonden brief in het gezaghebbende wetenschapstijdschrift The Lancet.

Het gaat hierbij om indirecte doden door ziektes, als gevolg van de verwoesting van ziekenhuizen door het Israëlische leger, voedsel- en watertekorten, en een gebrek aan onderdak; in Gaza is minstens 35 procent van de gebouwen vernield. De wetenschappers baseren hun voorspelling op recente conflicten, waarbij het totale dodenaantal na de gevechten drie tot soms wel vijftien keer hoger was dan het aantal slachtoffers dat viel door geweld.

In dit scenario gingen de onderzoekers uit van vier indirecte doden voor elk geweldslachtoffer. In Gaza zijn sinds de start van de oorlog bijna 38.000 mensen omgekomen.

Tweehonderd jaar terug de tijd in

“186.000 doden is nog een voorzichtige schatting”, zegt Polly Pallister-Wilkins, politicologe aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in vluchtelingen en humanitaire interventies. “Bedenk even dat alle reguliere zorg in Gaza al negen maanden stilstaat. Kankerpatiënten krijgen heel die tijd geen behandeling, nierpatiënten krijgen geen dialyse en kinderen sterven aan simpele ziektes als een oorinfectie. Er is een groot gebrek aan medicijnen en schoon drinkwater.”


Meinie Nicolai (64) heeft haar mandaat als directeur van Artsen zonder Grenzen België net neergelegd. Ze heeft nu dertig jaar ervaring in de noodhulp. ‘Als medische voorzieningen worden aangevallen, wordt het humanitaire recht met voeten getreden.’

“Maar niet alle oorlogen zijn hetzelfde. In Gaza zijn er factoren die deze oorlog heel speciaal maken. Het aantal gerapporteerde slachtoffers (meer dan 35.000, red.) is ongekend hoog. De vernietiging van infrastructuur is eveneens ongekend. De gezondheidszorg is er helemaal ingestort. En er zijn 60.000 gewonden gemeld. En dan komt daarbovenop dat mensen niet weg kunnen en opgesloten zitten. Burgers zijn dus compleet afhankelijk van wat er naar binnen wordt gebracht en dat wordt door één partij gecontroleerd. Dat de oorlog in Gaza zo anders is, komt doordat het om een bezetting gaat. Niet alle partijen hebben evenveel belang bij een ziekenhuis of veldhospitaal. Overigens heeft Israël in dit geval de verplichting om zorg te dragen voor de bevolking van Gaza.”


Alles en allemaal zelfverdediging – zegt de ongeremd wrede kolonisator alsof 7 oktober uit de lucht kwam vallen

Opnieuw zestigtal lichamen gevonden in wijken van Gaza-Stad

Vier dagen achtereen is in Gaza een school gebombardeerd

Zeker 71 doden en 289 gewonden door Israëlische aanval


Spaanse premier hekelt op Navo-top dubbele standaard Gaza


Erdogan wil geen verdere NAVO-samenwerking met Israël


Op fluistertoon: G7-ministers keuren nieuwe kolonisatie op Westoever af


NEDERLANDSE ‘VREDES’POLITIEK OP FLUISTERTOON: GELIEVE NIET TE BULDEREN EN TE SCHREEUWEN TEGEN NETANYAHU CS DAT IS VOORBEHOUDEN AAN DE KOLONISATOR VAN HET GESTOLEN EN BIJNA LEEGGEMOORDE LAND


ALTIJD EEN SMOES, ALTIJD EEN LEUGEN OM NOG MEER TE ROVEN EN TE ONDERDRUKKEN


KOLONIALE STAATSPRAKTIJK: EERST CULTIVEER JE JE ‘BOVENGEMIDDELDE’ EIGEN SLACHTOFFERSCHAP, DAN SCHOP JE JE NIEUWE BELOOFDE LAND LEEG EN DAARNA NOEM JE DE BLIJVERS BEESTEN EN TERRORISTEN

Dan schiet je bij t ene ‘incidentje’ na t andere de journalisten medici en internationale hulpverleners bij honderden neer en kun je lekker verder met de oorspronkelijke bewoners de een na de ander af te knallen – man, vrouw, kind – dood of invalide

En daarna, 9 maanden later …. WAUW, wat een verfrissend nieuw inzicht …

Zoveel doden in Gaza: ‘Israël tolereert veel meer burgerslachtoffers dan bij eerdere conflicten’

De stapel rapporten waarin Israël wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden groeit. Israël blijft erbij dat zijn strijdkrachten ‘het meest morele leger’ ter wereld vormen. Toch lijkt het erop dat de militaire richtlijnen soepeler zijn dan ooit – als ze al worden nageleefd.

Tientallen Palestijnse gezinnen zitten voor de zoveelste keer klem in een gebied dat zwaar wordt gebombardeerd, terwijl er ook grondtroepen actief zijn. Israël valt het UNRWA-hoofdkwartier in Gaza-Stad al dagenlang aan omdat Hamas het pand zou gebruiken om wapens en gevangenen te verbergen. De handvol burgers die weg wist te komen, vertelt tegen Al Jazeera dat de straten vol met dode lichamen liggen.

Het is het zoveelste incident in Gaza waarbij talloze onschuldige slachtoffers vallen. Nevenschade noemen ze dat, of collateral damage, in het Engels – burgers die nu eenmaal sneuvelen omdat er wordt gevochten in de omgeving waar zij wonen of schuilen.


PARTNERS IN CRIME: WELOVERWOGEN GENOCIDE EN MEER

WE HEBBEN NIET ALLEEN GELEDEN ONDER FASCISTEN – WE HEBBEN ER OOK VEEL VAN GELEERD

Een Amerikaanse regeringsmedewerker zegt tegen de media dat de wapens momenteel worden verscheept en in de komende weken in Israël worden verwacht. De levering van nog zwaardere bommen van 2.000 pond blijft vooralsnog wel opgeschort.


‘Israël heeft zich vastgedraaid in de oorlogsretoriek’

“In Israël zijn de universiteiten geïnstrumentaliseerd door het regime. Ze helpen bij de ontwikkeling van wapens en bij het verspreiden van het overheidsnarratief. Dat komt in de huidige situatie neer op steun aan de verschrikkelijke oorlog in Gaza.”

[…]

“Blijf je meegaan in de emoties en sentimenten, dan verzaak je je rol als academicus. Alle universiteiten in Gaza zijn bijvoorbeeld vernietigd. Daar moet de Israëlische wetenschap zich kritisch over uitlaten, ook omdat het toekomstige wetenschappelijke samenwerking onmogelijk maakt. Ik heb vanuit de Israëlische universiteiten niets aan solidariteit gezien.”


Ziekelijk koloniaal gedrag: Israël stelt Palestijnse gevangenen bloot aan een ‘collectieve bestraffing’

Palestijnse gevangenen Sinds 7 oktober is er een sterke toename van mishandeling en marteling in Israëlische gevangenissen. Slachtoffers vertellen over ondervoeding, onthouding van medische zorg, en overvolle cellen.  


Het getreiter, de lege beloften, de vernederingen, de onveiligheid, de onverschilligheid, de grove beschuldigingen, de ziekelijke leugens, de afwezigheid van bewijs – het gebrek aan beschaving, het overschot aan hoogmoed en rancune en oorlogszucht

Israël draagt opnieuw tienduizenden Palestijnen op om te evacueren naar ‘veilige zone’

Israëlisch leger zegt schoolgebouw met ‘terroristen’ te hebben aangevallen


Podcast: De oorlog in Gaza door de ogen van Palestijnse Nederlanders

De oorlog in Gaza woedt inmiddels al driekwart jaar en met name aan de Palestijnse zijde is het aantal slachtoffers groot: bijna 40.000 doden en 1,9 miljoen ontheemden. NRC vroeg zich af hoe Palestijnen in Nederland die oorlog beleven en sprak met verschillende Palestijnse Nederlanders.


De ‘enige democratie’ in het Midden-Oosten: Van vermeend monopolie op slachtofferschap naar koloniaal genadeloos beestachtig gedrag

Het aantal doden in Gaza door de Israëlische aanvallen is inmiddels opgelopen tot 38.193. Bijna zestienduizend Gazaanse kinderen kwamen om het leven, zo zegt het ministerie van Gezondheid, dat onder gezag staat van Hamas.


HET ISRAELISCHE REGIME KENT NATUURLIJK GEEN RACISME, GEEN DISCRIMINATIE, GEEN APARTHEID – ALLEEN MAAR MISDADIGE ARABIERENHAAT EN ‘ALLE GAZANEN ZIJN TERRORISTEN’

[…] De Israëlische nieuwswebsite Ynet publiceerde deze week een brief van Shin Bet-baas Bar waarin hij de premier en het ministerie van Nationale Veiligheid – onder leiding van de extreemrechtse politicus Itamar Ben-Gvir – recent nog waarschuwde voor de overvolle gevangenissen, voor de misstanden aldaar, en het risico op vervolging door het Internationaal Strafhof. 

Ben-Gvir reageerde furieus: Bar wil volgens hem de „toestand van terroristen” in gevangenschap verbeteren, met het oog op Israëls internationale imago. De doodstraf is volgens hem de oplossing voor de volle gevangenissen.

De ophef in Israël legt, kortom, een onderlinge strijd tussen verschillende bestuursorganen bloot. Het idee dat Abu Salmiya een terrorist is, staat nauwelijks ter discussie. Volgens de linkse Haaretzcolumnist Gideon Levy illustreert de eensgezinde woede-uitbarsting dat haat jegens Arabieren en wraakgevoelens geen oppositie kennen. „Een ziekenhuisdirecteur zit in de gevangenis – het is dan ook een Gazaan, wat betekent: een terrorist.”


Duitsland: De ene industriele moordpartij willen wegpoetsen met de volgende


Universiteiten, kom tot dialoog met studenten en trap niet in het frame van antisemitisme

Docenten van Joodse afkomst roepen Nederlandse universiteiten op om hun banden met Israëlische kennisinstellingen te verbreken vanwege de Gaza-oorlog, en niet mee te gaan in het frame van antisemitisme.

Wij zijn Joodse en Israëlische docenten, onderzoekers en emeriti aan Nederlandse universiteiten met uiteenlopende politieke overtuigingen, culturele achtergronden en gradaties van religieuze identificatie en naleving. Sommigen van ons geven les over en doen onderzoek naar Joodse geschiedenis, naar de Holocaust, of naar verschillende vormen van racisme, anderen naar kolonisatie en Israël/Palestina, of naar hele andere onderwerpen die niet direct met Joodse thema’s te maken hebben.

Voor sommigen van ons staat ons professionele leven direct in verband met onze identificatie met het Jodendom en de oproep tot rechtvaardigheid die we daarin vinden (Misjna Avot 1:18: ‘De wereld berust op drie dingen: op gerechtigheid, waarachtigheid en vrede’), voor anderen niet.

We zijn echter allemaal diep verontrust over de opkomende golf van retoriek die kritiek op wat wij beschouwen als Israëls genocide in Gaza verwart met antisemitisme, en het misbruik daarvan om overheids- en/of politie-inmenging in het hoger onderwijs en de vaak gewelddadige onderdrukking van het studentenprotest te rechtvaardigen. Dit allemaal onder het mom van het ‘beschermen’ van de gevoelens van Joodse studenten en medewerkers. Zoals Emma Lazarus, een Joodse dichteres, in de 19de eeuw schreef: ‘Niemand is vrij tot we allemaal vrij zijn.’ Dit geldt ook voor de kwestie van veiligheid, op de campus en in Gaza.

Onmiddellijk staken

Op 25 mei beval het Internationaal Gerechtshof Israël om de aanval op Rafah onmiddellijk te staken en om het recht van de Palestijnen op bescherming tegen genocide te waarborgen. Dit was de derde keer dit jaar dat het hof de acties van het Israëlische leger scherp veroordeelde in de context van een zaak die door Zuid-Afrika tegen Israël was aangespannen, waarin Zuid-Afrika Israël beschuldigde van het schenden van het Genocideverdrag.

We staan achter de studenten in Nederland, waaronder veel Joodse studenten, die solidair zijn met de Palestijnen in Gaza en zich hebben aangesloten bij de internationale studentenbeweging die protesteert tegen een oorlog die duizenden universitaire studenten en docenten heeft gedood en elke universiteit in Gaza met de grond gelijk heeft gemaakt in een systematische daad van ‘scholasticide’. Als Joden, als docenten en als mensen staan wij achter hen.

Zionisme

Tegen meerdere studentenkampementen en -protesten is een framing ingezet die kritiek op zionisme of op Israël als antisemitisme ziet en deze framing misbruikt als rechtvaardiging voor onderdrukking en geweld. Rechten die ons dierbaar zijn, zoals vrijheid van meningsuiting, academische vrijheid, vrijheid van protest en vrijheid van vergadering, worden monddood gemaakt. We willen duidelijk maken dat kritiek op de staat Israël, de Israëlische regering en het Israëlische leger of de zionistische ideologie (op zichzelf) niet antisemitisch is.

Antisemitisme moet altijd en overal aan de kaak worden gesteld, en nergens is men daar immuun voor (ook niet de partijen die de verklaring tegen Jodenhaat hebben ondertekend). De bewering dat de solidariteitsprotesten met de Palestijnen de facto een gevaar vormen voor Joodse mensen is echter een roekeloze verdraaiing van de feiten.

Bron van schaamte

Wanneer er cynische beschuldigingen van antisemitisme worden geuit, belemmeren deze ons in onze inspanningen om antisemitisme te bestrijden. De wereld zweeg tijdens de genocide op de Joden, Roma en Sinti en andere Europese gemeenschappen; dit was een groot onrecht en een bron van schaamte. Om dat zwijgen vandaag te herhalen, terwijl we kijken naar een genocide die live wordt uitgezonden, is een tragische en respectloze manipulatie van de Holocaust en veel van onze persoonlijke familieverhalen.

In onze ervaring staan veel universiteitsbesturen niet open voor een dialoog met leden van de Joodse gemeenschap die openlijk kritisch staan tegenover Israël of de kampementen steunen. We maken daarom bezwaar tegen de misleidende beweringen van de universiteiten om namens ons te spreken. We voelen ons ook niet vertegenwoordigd door het CIDI, het Centraal Joods Overleg, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding en andere staats- dan wel particuliere instanties die beweren namens alle Joden in Nederland te spreken.

Antisemitische stijlfiguur

Het karakteriseren van Joden als een uniforme massa met één standpunt is een veelgebruikte en verraderlijke antisemitische stijlfiguur. We vragen u dringend om te luisteren naar – en te leren van – onze studenten die er bij de universiteiten op hebben aangedrongen om hun medeplichtigheid aan de catastrofe in Gaza te erkennen. Deze medeplichtigheid omvat ook de inspanningen om de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) wettelijk vast te leggen, een definitie die uitgebreid bekritiseerd is omdatdeze antisemitisme verwart met legitieme kritiek op Israël.

In lijn met de toewijding van onze universiteiten aan academische vrijheid en democratisch bestuur, moedigen wij u aan om het voorbeeld te volgen van universiteiten over de hele wereld die een zinvolle dialoog aangaan met protesterende studenten en tegemoetkomen aan veel van hun eisen, zoals het openbaar maken van de banden met Israël en (het instellen van) een boycot, desinvesteringen en sancties tegen Israël.

Pepijn Brandon, hoogleraar Mondiale economische en sociale geschiedenis, Vrije Universiteit Amsterdam Elena Burgos Martinez, universitair docent Zuid- en Zuidoost-Azië Studies, Universiteit Leiden Hilla Dayan, docent Sociale wetenschappen, University College Amsterdam Jacob Engelberg, universitair docent Film, media en cultuur, Universiteit van Amsterdam

Erella Grassiani, universitair hoofddocent Antropologie, Universiteit van AmsterdamJeff Handmaker, universitair hoofddocent Rechtssociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam Joost Kircz, emeritus professor Elektronisch uitgeven, Hogeschool van Amsterdam Shifra Kisch, universitair docent Antropologie, Universiteit Utrecht Alessandra Benedicty-Kokken, universitair docent, literatuurwetenschappen, Universiteit van Amsterdam Anna Mai, postdoctoraal onderzoeker, Max Planck Institute for Psycholinguistics Tzula Propp, postdoctoraal onderzoeker, Technische Universiteit Delft
Noa Roei, universitair docent, Literatuurwetenschappen, Universiteit van Amsterdam Patricia Schor, postdoctoraal onderzoeker, Vrije Universiteit Amsterdam Anya Topolski, universitair hoofddocent Wijsgerige ethiek en politieke filosofie, Radboud Universiteit Markha Valenta, universitair docent, Politicologie, Universiteit Utrecht


Stop de gewelddadige campagne van de Israëlische regering tegen de UNRWA

Israël toont in de Gaza-oorlog flagrante minachting voor de VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen helpt en voert schandelijke aanvallen uit op haar medewerkers, scholen en gebouwen

Terwijl ik dit schrijf, heeft onze ­orga­ni­satie vastgesteld dat minstens 193 medewerkers van UNRWA in Gaza ­gedood zijn. Bijna 190 ­UNRWA-gebouwen zijn beschadigd of vernield. Scholen die ­UNRWA runt, zijn vernietigd; minstens vijf­honderd personen die zich schuilhielden in onze scholen en andere gebouwen, zijn ­gedood. Sinds 7 oktober hebben Israëlische ­veiligheidstroepen in Gaza UNRWA-personeelsleden opgepakt. Zij zeggen gemarteld en mishandeld te zijn tijdens hun gevangenschap in Israël en de Gaza­strook.

Onze personeelsleden worden regelmatig lastiggevallen en vernederd bij Israëlische ­controleposten op de Westelijke Jordaan­oever, inclusief Oost-Jeruzalem.

[…]

Israëlische functionarissen bedreigen niet alleen het werk van ons personeel en onze missie. Ze brengen UNRWA ook in diskrediet door het VN-agentschap te omschrijven als een terroristische organisatie die extremisme bevordert en door VN-leiders te bestempelen als terroristen die samenspannen met Hamas. Door VN-personeel en -gebouwen routineus tot mikpunt te maken, scheppen ze een gevaarlijk ­precedent.

#

OPINIE OP VOLKSKRANT VAN Philippe Lazzarini is commissaris-generaal van de organisatie van de Verenigde Naties voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA).


Van vermeend monopolie op slachtofferschap naar genadeloze landdieven en uithongeraars, met planmatig pure minachting voor het internationaal recht

Duizenden Gazaanse burgers zijn de afgelopen dagen na een Israëlisch evacuatiebevel voor de zoveelste keer gedwongen met hun gezinnen en schaarse overgebleven bezittingen op zoek te gaan naar nieuwe gebieden waar ze – als het meezit – iets meer veiligheid kunnen verwachten. En zo vulden de stoffige wegen vanuit Khan Younis en Rafah zich opnieuw met een lange stroom voetgangers, ezelskarren en zelfs patiënten die door anderen op rolstoelen werden voortgeduwd, zonder enige garantie op voldoende voedsel, schoon water of medische zorg op hun nieuwe locatie.


Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert. 


© ICJ-CIJ.org View of the ICJ courtroom Friday 24 May 2024
Photograph: UN Photo/ICJ-CIJ/Bastiaan Musscher. Courtesy of the ICJ. All rights reserved.

Het internationaal recht is niet selectief, waarom is onze overheid dat dan wel?

Plant een olijfboom



PVV’er ontkent dat er honger is in Gaza, coalitiepartners reageren verbouwereerd

ZIE FORMATIE: Deze vorm van bestrijden van antisemitisme stinkt

Voor de ene PVV’er bestaat er geen Palestijns volk, voor een andere PVV’er lijden ze geen honger.

Gelukkig bestaat er geen racisme in Nederland en godsdienstwaanzin tref je toch zeker niet onder Nederlandse christenen en uiteraard blijven NSC en VVD kritisch en …. tssssss


Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’: BBC sprak met Palestijnen die op legervoertuigen Israël zijn vastgebonden

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’: Vrijgelaten directeur al-Shifa-ziekenhuis beschuldigt Israël van marteling

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’: BBC sprak met Palestijnen die op legervoertuigen Israël zijn vastgebonden

Genocide op genocide: Duitse minister wilde academici subsidie afpakken om brief over Gaza-protesten

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’: Save the Children: zo’n 21.000 kinderen vermist in Gaza

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ vermoordde sinds 7 oktober in Palestina al honderden journalisten en honderden werkers in de zorg

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ blijft fantaseren en liegen en wil VN-hulporganisatie UNRWA ontmantelen

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ blijft uithongeren

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ schoot mogelijk 335 kogels op auto waar 6-jarige Hind en andere burgers in zaten

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ blijft vernederen, collectief straffen, uithongeren, kinderen vermoorden en gaat ‘stiekem’ verder met de kolonisatie van Palestina

Het Witte Huis heeft negatief gereageerd op de plannen van een Israëlische minister voor annexatie van de Westelijke Jordaanoever. De ultrarechtse minister van Financiën, Bezalel Smotrich, zou onlangs in een toespraak hebben verteld hoe de Israëlische regering langzaam het bezette Palestijnse gebied onderdeel maakt van Israël. The New York Times had er afgelopen weekend een artikel over gepubliceerd.

Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld’ bindt gewonde arrestant vast aan motorkap

Hulporganisatie PRCS heeft een andere lezing. Op beelden is te zien dat de jeep met de man op de motorkap drie PRCS-ambulances passeert zonder te stoppen. “De bezetters verhinderden dat mensen van de PRCS eerste hulp gaven aan een gewonde man in Jenin”, luidt de tekst bij bericht op X. “Ze plaatsten de gewonde voorop een militaire jeep en zetten hem vast voordat ze onze mensen toestemming gaven om hem naar een ziekenhuis te brengen.”

VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden Francesca Albanese zegt dat de Israëlische militairen de gewonde man als menselijk schild hebben gebruikt. Dat is iets waar Israël Hamas voortdurend van beschuldigt in de oorlog in Gaza.


NRC

Op de video van het incident, geverifieerd door Reuters, is te zien dat de auto twee ambulances passeert. De man zou volgens het leger zaterdag zijn overgedragen aan medische hulp.

De hulporganisatie Rode Halve Maan, die medische hulp verleent, deelt een andere lezing van de gebeurtenis. De organisatie zou door het leger zijn tegengewerkt bij het verlenen van eerste hulp aan de man. Pas na het incident kon de hulporganisatie de man overbrengen naar een ziekenhuis, luidt de verklaring.


Cuba sluit zich aan bij zaak van Zuid-Afrika bij Internationaal Gerechtshof tegen Israël


Buitenlandchef EU wil onderzoek beschieting Rode Kruis bij Gaza


Het zelfbenoemde ‘meest morele leger ter wereld‘: Tientallen doden bij beschietingen tentenkamp al-Mawasi in Gaza’


GRENZELOOS TUIG VAN DE RICHEL: Uithongeraars van Gaza uitgenodigd in de Tweede Kamer

Op woensdag 19 juni komt COGAT, onderdeel van het Israëlische ministerie van Defensie, in de Tweede Kamer praten over ‘hulpverlening aan Gaza’. Dit op initiatief van PVV-Kamerlid Dennis Ram. COGAT zet uithongering in als wapen tegen de burgers van Gaza. Uithongering is de primaire reden dat de aanklager van het Internationaal Strafhof om arrestatiebevelen voor Netanyahu en Gallant heeft verzocht. De Dutch Relief Alliance, de groep van Nederlandse organisaties die daadwerkelijk hulp levert aan Gaza, werd niet uitgenodigd.

Het is verbijsterend dat de commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft ingestemd met het uitnodigen van de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT). Tegen de baas van COGAT, defensieminister Yoav Gallant, kan door het Strafhof ieder moment een arrestatiebevel worden uitgevaardigd. De bijeenkomst in de Tweede Kamer, waarvoor Artsen zonder Grenzen en het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (UN OCHA) ook zijn uitgenodigd, staat gepland op woensdag 19 juni van 18.00 tot 19.00 uur.

Arrestatatieverzoek Strafhof

Bij de voorlopige maatregelen die het Internationaal Gerechtshof Israël eind januari en eind maart oplegde in de door Zuid-Afrika aangespannen ‘genocide-zaak’, speelde de hongersnood een belangrijke rol. Israël werd door het hof verplicht direct grootschalige hulp tot Gaza toe te laten. Aan die verplichting heeft het niet voldaan, zo blijkt uit de nog steeds catastrofale humanitaire situatie in Gaza.


Oorlogsmisdaden gepleegd door het Zelfbenoemde Uitverkoren Volk: De groente- en fruitmand van Gaza is vernietigd door Israël, en er is al zoveel honger

Bijna de helft van de landbouwgrond in de Gazastrook is sinds het begin van de oorlog vernietigd of onbruikbaar geworden.


Uitverkoren volk: Elke maand vallen Joodse kolonisten Palestijnse Firas aan: ‘Ik haat ze’

© still uit video NU.nl

Voor supermarkteigenaar Firas zijn het lastige tijden op de bezette Westelijke Jordaanoever. Elke maand wordt zijn onderneming aangevallen door Joodse kolonisten uit de buurt. In gesprek met NU.nl vertelt hij over de impact van het geweld en hoe het Israëlische leger hem regelmatig vernedert.

Toen de zionisten kwamen was het land al leeg – zo is het sprookje 😉

Deze Nederlandse Joden spreken zich uit tegen de oorlog in Gaza

Klik op deze still uit video © NOS NIEUWSUUR

Aan de protesten tegen de Gaza-oorlog doen ook Nederlandse Joden mee. Ze zijn ruimschoots in de minderheid in de Joodse Gemeenschap. En ze krijgen vanuit die hoek ook veel kritiek. Toch vinden ze dat ze hun geluid moeten laten horen.


De cijfers laten zien: er komen lang niet genoeg trucks met voedsel Gaza binnen

UNRWA: Strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

Netanyahu noemt plannen gevechtspauzes ‘onaanvaardbaar’

Israëlisch leger kondigt ‘tactische pauzes’ aan in zuidelijk Gaza

VN zet leger Israël op zwarte lijst wegens falen bij beschermen kinderen in oorlog

SHAMELESS JOKE OF THE DAY: VN-ambassadeur Gilad Erdan in een verklaring. “Het leger van Israël is het moreelste ter wereld en dat weten jullie.”

Universiteiten willen de banden met Israël niet verbreken vanwege de academische vrijheid. Maar zelf schenden ze die net zo goed

Studenten reageren op brief rectoren: ‘We gaan door’ met pro-Palestijnse protesten

Colombia verkoopt geen steenkool meer aan Israël wegens ‘genocide’ in Gaza

Nieuw-Amsterdam op Manhattan was vooral klein-Amsterdam: koloniaal en intolerant

VS wil dat VN-Veiligheidsraad stemt over directe wapenstilstand Gaza

Israëlische minister Gantz stapt uit oorlogskabinet Netanyahu

Nederlandse universiteiten willen banden met Israël niet verbreken: ‘Geen isolatie’

SOMO: Fuelling the flames in Gaza

Slovenië erkent Palestijnse staat, meerderheid parlement stemt voor


David Wertheim: Nederlanders zijn veel met het jodendom bezig. ‘Alsof er een soort heiligheid om je heen hangt’

Overal ziet hij Nederlanders die met Joden bezig zijn. “Ik wilde begrijpen waarom.”

Hij vervolgt: “Als Jood in Nederland merk ik dat mensen me soms bijzonder of exotisch vinden. Dat heeft me altijd geïntrigeerd, dat Joden in Nederland kennelijk iets vertegenwoordigen waar ik me niet per se in herken. Dan heb ik het niet alleen over antisemitische stereotypen, maar ook – en dat overkomt me vaker – dat je juist positief wordt benaderd. Overdreven positief, alsof er een soort heiligheid om je heen hangt. Vooral in christelijke en dan met name protestantse hoek ervaar ik dat.”


Verwar de Nederlandse identiteitscrisis niet met zorgen om antisemitisme

Arnon Grunberg | Antisemitisme Rechts is zo geobsedeerd door de islam dat in de strijd ertegen Joden maar al te graag geofferd worden, schrijft Arnon Grunberg. De nog levende Joden moeten vooral doen alsof ze dood zijn.


Gaza: World court orders Israel to halt military operations in Rafah

© UNRWA – A child walks through the rubble in Rafah

Universiteit Gent stopt alle academische samenwerking met Israël, bezetters blijven

Studentenprotesten De universiteit veranderde van gedachten op basis van een onderzoek van de eigen mensenrechtencommissie. Pro-Palestijnse actievoerders zijn blij, maar desondanks niet van plan om het protest op de campus te beëindigen.


‘De Israëlische leiders dachten dat ze de Palestijnen er hoe dan ook wel onder konden houden’

Daniel Levy | oud-adviseur Israëlische regering Israël gedraagt zich arrogant en hoogmoedig, vindt oud-regeringsadviseur Daniel Levy. Hij steunt nu protesten tegen het kabinet. Ook juicht hij de opstelling van het Internationaal Strafhof toe.


© CLOONEY FOUNDATION FOR JUSTICE

Amal and George Clooney

Opinion Israel-Hamas war Why we support ICC prosecutions for crimes in Israel and Gaza  From Lord Justice Fulford, Judge Theodor Meron CMG, Amal Clooney, Danny Friedman KC, Baroness Helena Kennedy LT KC, Elizabeth Wilmshurst CMG KC

FINANCIAL TIMES


HASSNAE BOUAZZA: De demonstranten zijn ons morele geweten

Ik voel me onveilig.’ De eerste keer dat ik zag tot wat voor dynamiek zo’n opmerking leidt, was in een appgroep. Een bully werd aangesproken op diens gedrag, waarna hij de ‘ik-voel-me-onveilig-kaart’ trok. De stemming sloeg direct om; deelnemers aan het gesprek verontschuldigden zich, en de dader werd opeens het slachtoffer over wie iedereen zich ontfermde.


Mohammed Benzakour: Verplicht Holocaust-onderwijs voor nieuwkomers? Een uitstekend idee

Inburgeringscursus Het is lovenswaardig dat men nieuwkomers wil inprenten waartoe dit land in staat is.

Zeer ontstemd is men over het kabinetsplan om de Holocaust onderdeel te maken van de inburgering. Mona Keijzer (BBB) is van alle kanten aangevallen. In alle eerlijkheid, ik snap deze ophef niet. Sterker, ik steun het plan ter harte: laat nieuwkomers, behalve over molens en vrolijke klompendansen, stevig onderricht krijgen over misschien wel de zwartste bladzijde uit uw geschiedenisboeken. Het kabinet is al hard op weg boeken en kennisvergaring onbetaalbaar te maken, dus zo’n gratis lespakket is niet te versmaden.

Feitelijk zegt het kabinet tegen inburgeraars: „U krijgt van ons bed, bad, brood, aardig hé, maar weet ook dat er iets duivels in ons schuilt.” Hoe prijzenswaardig! 

Immers, de volledige aanvaarding van het slechte in jezelf, dit eerlijk en open onder ogen zien, is de enige zekere weg tot catharsis (al vrees ik dat de ware verlichting nog even op zich laat wachten, gelet op de mede door deze regering mogelijk gemaakte etnische zuiveringspraktijken elders – zij het nu zonder Zyklon B).


State of Palestine at UN


Europese Unie voert druk op Israël verder op, wil nieuwe hulpmissie Rafah

© WHO A child with severe acute malnutrition and dehydration is treated at a field hospital in southern Gaza in April 2024.

Internationaal recht dwingt Israëls bondgenoten kleur te bekennen in Gaza-oorlog


De misdadige kolonisator weet van geen ophouden: Joodse kolonisten mogen terugkeren naar in 2005 verlaten nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger heeft Joodse kolonisten woensdag toestemming gegeven terug te keren naar drie voormalige nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, die ze niet meer mochten betreden na een gedwongen evacuatie in 2005, melden internationale persbureaus. Het gaat om de nederzettingen Sa-nur, Ganim en Kadim nabij de Palestijnse steden Jenin en Nabloes in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, waar het parlement eerder al een nieuwe wet voor had aangenomen.


Drie Europese landen erkennen Palestina in de hoop de tweestatenoplossing zo dichterbij te brengen

Palestijnse staat Spanje, Ierland en Noorwegen erkennen de Palestijnse staat. Ze denken dat vrede in het Midden-Oosten hierdoor op den duur mogelijk wordt. Maar Israël is woedend.


Weaponization of antisemitism