Tweede Kamer voor verblijfsvergunning ongedocumenteerde Surinamers

DSCF0194” by insey06 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat ongedocumenteerde Surinamers een Nederlandse verblijfsvergunning krijgen. Dat bleek vanmiddag bij de stemming over een motie met die strekking. Of het kabinet er gevolg aan gaat geven, is nog niet bekend.

Het gaat om een groep van ongeveer 800 mensen die soms al jaren in Nederland wonen, maar in Suriname als Nederlander werden geboren vóór de onafhankelijkheid.

Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 verloren veel inwoners van Suriname hun Nederlandse nationaliteit. Ze hadden vijf jaar de tijd om alsnog een Nederlands paspoort aan te vragen. Om uiteenlopende redenen is dat bij deze groep personen niet gebeurd of gelukt. De leeftijden van de groep van lopen uiteen, van 48 tot ver in de 80.

Doordat zij geen verblijfsvergunning hebben, kunnen zij zich niet inschrijven bij de gemeente, een woning of baan hebben en niet beschikken over een bankrekening en zorgverzekering.

Al jaren wordt er aandacht gevraagd voor deze groep oud-Nederlanders, onder meer door de Regenboog Groep, ASKV, Human Rights Initiatives en Stichting Comité. Het demissionaire kabinet was van plan om de betrokkenen een legale status te geven, maar na de val van het kabinet belandde het voorstel in een la.