Tientallen miljoenen bezuinigingen omdat de zorg in Rotterdam ‘onhoudbaar en onuitvoerbaar’ is

Er is in Rotterdam zoveel vraag naar zorg, dat het de gemeente over de schoenen begint te lopen. De kosten zijn explosief gestegen en er is een groot tekort aan personeel. Het zorgstelsel is onhoudbaar, onbetaalbaar en onuitvoerbaar geworden, zegt wethouder Ronald Buijt. Daarom komt hij met versoberingen en bezuinigingen.

[…]

Miljard euro

Het personeelstekort waarmee de hele zorgsector te maken heeft, is niet het enige probleem van Buijt. Het bedrag dat de gemeente kwijt is aan de zorg stijgt al jaren. De financiering van het Rotterdamse zorgstelsel is inmiddels goed voor bijna een miljard euro, een kwart van de hele gemeentebegroting. […]

Dat dwingt de wethouder tot bezuinigingen omdat Rotterdam hoogstwaarschijnlijk geen extra geld van het Rijk krijgt om alle wettelijke zorgtaken uit te voeren.

‘Onhoudbaar, onbetaalbaar en onuitvoerbaar’

Het zorgstelsel is onhoudbaar, onbetaalbaar en onuitvoerbaar geworden, concludeert de wethouder en daarom komt hij met maatregelen. Die hebben als belangrijkste doel de vraag naar zorg proberen af te remmen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag in met zijn plannen.

“We hebben een cultuurverandering nodig op alle vlakken”, sprak Buijt in de raadszaal. “Ooit leefden we in een tijd dat we meer financiële ruimte en minder arbeidskrapte hadden. We konden het ons veroorloven op een hoog niveau zorg te leveren die niet in alle gevallen noodzakelijk was. Nu gaan we kritisch kijken wanneer je iemand toegang geeft tot zorg.”

[…]

Eerst kijken in sociale omgeving

De wethouder wil ook dat mensen die hulp zoeken nog meer dan nu eerst in hun eigen sociale omgeving kijken of het daar opgelost kan worden. Welzijnsorganisaties, informele netwerken of levensbeschouwelijke instellingen kunnen daarbij ook helpen. ‘Samenredzaamheid’ noemt Buijt dat.Rotterdam stevent af op fors financieel tekort

Rotterdam stevent af op fors financieel tekort

[…] Hij bewaart dat voor volgende week als de Voorjaarsnota gepresenteerd wordt, de update van de begroting voor 2024 en een vooruitblik op de jaren daarna.

Nu al is duidelijk dat Rotterdam afstevent op een fors financieel tekort dat voor een belangrijk deel veroorzaakt wordt door de gestegen zorguitgaven. Bij de presentatie van de Voorjaarsnota moet duidelijk worden hoe het college het miljoenentekort wil wegwerken.

Buijt liet al doorschemeren dat de voorstellen van het college gevolgen zullen hebben voor veel meer terreinen dan alleen de zorg. De hele stad gaat het merken.

De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor het verlenen van jeugdzorg en de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De WMO is bedoeld om mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn te ondersteunen zodat ze zo lang als mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Denk aan aanpassingen in de woning zoals een traplift, hulp in de huishouding of vervoer als je niet meer kunt autorijden of zelfstandig met het ov kunt reizen. Steeds meer Rotterdammers doen een beroep op de WMO. Waren dat er zes jaar geleden nog 28 duizend, in 2022 was dat aantal gestegen tot 34 duizend. Door de vergrijzing zal de vraag naar WMO-hulp in de toekomst alleen maar toenemen.