Schokkend: Chemische fabriek in Rotterdamse haven heeft lak aan veiligheidsvoorschriften
De chemische fabriek Emerald Kalama Chemicals in de Rotterdamse haven heeft lak aan veiligheidsvoorschriften. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Follow the Money (FTM). Daardoor is er een hoog risico op incidenten en ongevallen op het fabrieksterrein. Toezichthouder DCMR heeft de chemische fabriek het stempel ‘zorgbedrijf’ opgelegd.
Inspecteurs zijn ‘geschokt’ hoe gemakzuchtig de chemische fabriek omgaat met veiligheidseisen en risico’s voor werknemers voor lief neemt. Het bedrijf maakte melding van een ‘klein’ incident maar de blusinstallatie op het terrein was volledig buiten werking geraakt. Toezichthouder DCMR werd hierover onvolledig ingelicht. Inspecteurs kwamen hierachter tijdens een controle.
Emerald Kalama Chemicals in de Botlek produceert conserveermiddelen, geur- en smaakstoffen voor huishoud- en toiletartikelen zoals shampoo, zeep en pijnstillers. Ook maken ze weekmakers voor de kunststofindustrie.
Opmerkelijk hoog aantal sancties
Aanleiding om Emerald onder de loep te nemen, is een opmerkelijk hoog aantal sancties opgelegd door toezichthouder DCMR. Het onderzoeksplatform Follow the Money wilde weten wat er aan de hand is bij de chemische fabriek. Lees hier hun hele artikel.
Voor het toezicht van chemische fabrieken zoals die van Emerald, is de milieudienst Rijnmond (DCMR) verantwoordelijk. De categorie bedrijven die met een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen werken, krijgt strengere controles dan andere. De toezichthouder werkt bij dit soort bedrijven samen met de veiligheidsregio’s, arbeidsinspectie, waterkwaliteitsbeheerders, Inspectie Leefomgeving en Transport en het Openbaar Ministerie.
Bijna 30 overtredingen
[…]
In de jaren daarna voert toezichthouder DCMR 132 controles uit en stelt 28 keer een overtreding vast, blijkt uit een analyse van Follow the Money. Dat gaat om verkeerd opslaan van gevaarlijke stoffen, lekkages, te hoge uitstoot van vervuilende stoffen in de lucht en het opzettelijk verdunnen van vervuild afvalwater en daarna lozen op het riool.