Rotterdam viert afschaffing van slavernij met feest in de stad

Nadat vrijdagavond in Rotterdam het Nederlandse slavernijverleden werd herdacht, is het vanmiddag de tijd om de vrijheid te vieren. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat ‘de ketenen werden gebroken’, waar Keti Koti voor staat. De slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen.

Officieel werd de slavernij 160 jaar geleden beëindigd, maar veel tot slaaf gemaakten hebben nog tien jaar doorgewerkt. Vandaar dat er twee momenten zijn van afschaffing van de slavernij.

Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij uitgebreid gevierd, op meerdere plekken in onze regio zijn er activiteiten. Zo is er in het Rotterdam Theater bij het Schouwburgplein een speciale ‘cake off’, waarbij acht Rotterdamse bakkers proberen een nieuw traditioneel gebakje te creëren ter viering van Keti Koti.

Herdenking

Vrijdagavond is de afschaffing van de slavernij in Rotterdam herdacht bij het slavernijmonument op het Lloydkwartier. Er werden diverse kransen neergelegd en in verschillende toespraken werd er stil gestaan bij 150 jaar Keti Koti. Vooral het maken van excuses was een groot thema van de avond. “Het is een hulde dat is er gestreden voor dit, voor de zwarte bladzijde in onze geschiedenis. We strepen dit onderdeel van onze historie niet zomaar meer weg”, zei burgemeester Aboutaleb tijdens zijn toespraak.