Rapport: ruimtelijke ordening op de schop voor klimaatverandering

flood, elbe, meissen
Photo by LucyKaef on Pixabay

Nederland zal z’n ruimtelijke ordening drastisch moeten aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Dijkversterking, rivierverruiming en waterberging vragen om extra ruimte, terwijl de kosten van de huidige landbouw in sommige delen, waar verzilting een steeds groter probleem is, te hoog oplopen.

Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en Infrastructuur (Rli) in een rapport dat woensdag verscheen. Volgens het adviescollege van de regering en parlement zijn steeds meer inspanningen van waterbeheerders nodig om wateroverlast, zoetwatervoorziening en waterveiligheid te waarborgen en het huidige ruimtegebruik te kunnen voortzetten.

De manier waarop Nederland de ruimte gebruikt voor bijvoorbeeld wonen, werken, landbouw, energie en natuur, zal ingrijpend moeten veranderen: ‘Er zijn grenzen aan de maatregelen die de watersector nog kan treffen’, schrijft de Raad. ‘Waterstaatkundige maatregelen (dijken, gemalen, zoetwateraanvoer enzovoort) kunnen die grenzen nog wel een tijd oprekken, maar onverkort voortgaan op een eindigend pad is onverstandig. De onvermijdelijke overstap naar alternatieven wordt daarmee immers steeds moeilijker en kostbaarder.’

[…]

Ruimtelijke visies

De overheid zou voortaan alle ruimtelijke visies, plannen en besluiten over infrastructuur, landbouw, wonen, economie en industrie moeten toetsen op hun klimaatbestendigheid. ‘Ze dient bij elke keuze, in elke overheidslaag, mee te wegen of de benodigde condities op langere termijn zijn vol te houden en of (c.q. hoe lang) die condities tegen acceptabele maatschappelijke kosten kunnen worden gerealiseerd.’

Het adviesrapport is woensdag aangeboden aan Mark Harbers (demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Hugo de Jonge (demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

ZIE OOK: De infographic met de oplossingsrichtingen en aanbevelingen uit het advies