Ook Duitsland merkt toegenomen heftigheid in natuurgeweld
Slechts enkele weken nadat extreme regen in Saarland overstromingen veroorzaakte, gebeurde het een paar honderd kilometer verderop in Zuid-Duitsland weer – met alle schade van dien. Het bewijst dat de weerpatronen boven Noord-Europa veranderen, denken wetenschappers.
Oorzaak van de overvloedige regenval in Zuid-Duitsland is een hardnekkig lagedrukgebied, dat een bel vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee noordwaarts trok. De plaatselijke infrastructuur bleek er niet tegen bestand: een dam en een dijk begaven het, drieduizend mensen moesten hun huis uit, een brandweerman verdronk.
De hand van het klimaat zit vooral in de toegenomen heftigheid van het natuurgeweld, vertelt atmosfeerwetenschapper Bart Verheggen (KNMI). ‘Uit analyses die we achteraf van dit soort gebeurtenissen maken, blijkt meestal dat de kans op dergelijke extreme regenval is toegenomen door klimaatverandering. Het lijkt me dat dat hier ook het geval is.’
Warmere lucht houdt immers meer waterdamp vast. […]
Ook in Nederland is het aantal dagen met zware neerslag toegenomen, blijkt uit een maandag verschenen analyse van het KNMI. Tussen 1950 en 2000 gebeurde het gemiddeld vijf keer per jaar dat er ergens in Nederland opeens meer dan 50 millimeter neerslag viel op een van de ruim driehonderd officiële KNMI-regenmeters. Tegenwoordig gebeurt dat gemiddeld negen keer per jaar. Dit jaar was het al vier keer raak.
Lagedrukgebieden volgen andere koers
Steeds meer klimaatwetenschappers vermoeden dat door het opwarmende klimaat de weerpatronen boven Europa verstoord raken. Door de opwarming wordt het temperatuurverschil tussen pool en evenaar kleiner, en dat zou weer de straalstroom afzwakken, de sterke stroming die op grote hoogte van west naar oost raast en zo de weersgebieden rondduwt.