Nederland krijgt weinig EU-geld per burger, en het meeste gaat naar innovatie

20221007 04 Brussel Bruxelles – Europees Parlement Parlement Européen” by Sjaak Kempe is licensed under CC BY 2.0

Nederland krijgt relatief weinig geld van de EU per hoofd van de bevolking, en draagt meer af dan het terugkrijgt. Van de 2,9 miljard euro die Nederland ontvangt, gaat het grootste deel naar innovatie.

Nederland ontvangt samen met Duitsland de minste Europese subsidie per hoofd van de bevolking. De Europese Commissie maakte in 2022 omgerekend 200 euro per burger over aan Nederland als subsidie voor clusters, als vergoeding voor Europese instellingen of via het solidariteitsmechanisme. Alleen Duitsland, dat 169 euro per burger ontving, kreeg nog minder EU-geld. Dat blijkt uit een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland is ‘nettobetaler’: het draagt meer af aan de EU dan het ontvangt.Omgerekend wordt er 557 euro per burger overgemaakt aan de Europese Commissie; netto betaalt Nederland dus 357 euro per hoofd van de bevolking. Duitsland, Ierland en Zweden zijn bijvoorbeeld ook nettobetalers.

[…]

In totaal ontvangt Nederland 2,9 miljard euro van de Europese Commissie. Het grootste deel daarvan – zo’n 38 procent – is bestemd voor innovatie en onderzoek. Landbouw en visserij krijgen 29 procent. Dat bedrag gaat vooral naar inkomenssteun voor boeren en vissers.

[…]

In Frankrijk en Duitsland gaat juist een opmerkelijk groot deel van de EU-ontvangsten naar landbouw, respectievelijk 60 en 47 procent. Polen krijgt vooral financiële steun voor regionale ontwikkeling.