Miljoenen kozen te snel voor vast energiecontract en waren zo duur uit
De meeste huishoudens hebben vorig jaar hun energieprijzen te vroeg vastgezet. Zij betaalden zo tot honderden euro’s te veel omdat stroom en gas sindsdien goedkoper werd. Zonnepanelenklanten profiteren wél, doordat ze langer de gevreesde terugleverkosten voor opgewekte zonnestroom ontlopen.
Nadat het bijna een jaar niet mogelijk was om energieprijzen vast te zetten, kozen huishoudens in de tweede helft van 2023 massaal voor de zekerheid van 1 tot 3 jaar lang vaste prijzen. Zodoende verdubbelde het aantal huishoudens in het afgelopen jaar met een vast energiecontract tot bijna 4,3 miljoen begin mei.
Ook concurrentiewaakhond ACM moedigde hen impliciet aan om vast te zetten. “Neem een vast contract als je zekerheid wil”, opperde de toezichthouder in december nog. Het prijsplafond voor energie zou met de jaarwisseling namelijk vervallen en het was onzeker of tarieven voor stroom en gas na de energiecrisis nog wel verder konden dalen.
[…]
Al met al was je dus een stuk duurder uit als je je energiecontract in de tweede helft van 2023 hebt vastgezet. Achteraf bekeken was een variabel contract voordeliger geweest. En dan is dit voorjaar een veel gunstiger moment om prijzen voor een jaar of langer vast te zetten.
Het verschil in timing bij het vastzetten van je energieprijzen kan op jaarbasis volgens Kerkhof tot honderden euro’s schelen. Wel is het daarbij de vraag wat prijzen in de komende maanden gaan doen.