Maastricht wil ‘zijn’ prehistorische zeereptiel terug

File:Maastricht Mosasaurus 26092015 07.jpg” by Vassil is licensed under CC CC0 1.0

De tijdelijke komst van een triceratops naar Maastricht maakt een gemis extra voelbaar. De stad wil een 230 jaar geleden door de Fransen meegenomen mosasaurusschedel, gevonden in de Sint-Pietersberg, terug.

[…]

Frans Bastiaens, Maastrichts wethouder van cultureel erfgoed, kijkt geamuseerd toe. Stiekem droomt hij van een nog glorieuzer evenement, de terugkeer van een in 1772 in de Sint-Pietersberg bij de stad gevonden schedel van een mosasaurus. Het overblijfsel van het kolossale prehistorische zeereptiel (tijdgenoot van de triceratops) werd in 1794 na bezetting door de Fransen als oorlogstrofee naar Parijs gebracht. Daar is de schedel sindsdien een belangrijk stuk in het Muséum national d’Histoire naturelle.

Repatriëring

Vorig jaar juli nam de Maastrichtse gemeenteraad met brede steun een motie ‘Repatriëring Maastrichtse Mosasaurus’ aan. Strekking: de schedel moet terug naar Limburg. De taal van de motie wond er geen doekjes om: die sprak over „roofkunst” en stelde dat „diefstal in zowel Nederland als Frankrijk een misdrijf is”. Bastiaens tastte daarna onder meer via het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen af wat er mogelijk is om de Fransen te overtuigen. „De schedel hoort in Maastricht”, vindt hij. „Over de generaties heen vinden mensen het onderdeel van het cultureel erfgoed van de stad.”

„Er zijn meer mosasauriërs in Maastricht gevonden maar deze schedel is een icoon van het verlichtings- en evolutiedenken”, legt Wim Hupperetz, directeur van Centre Céramique en het Natuurhistorisch Museum Maastricht uit. „Het fossiel heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van ideeën over het ontstaan en het ook kunnen uitsterven van soorten.”

De uitvoering van de raadsmotie is niet de eerste poging om de mosasaurus terug te halen.