Laten we de welvaart eerlijker delen, niet de armoede

Day 275: Opposites *Rich vs. Poor” by ♥KatB Photography♥ is licensed under CC BY-NC 2.0

Het is hoog tijd dat we stoppen met het opdelen van armoede in ‘deelarmoeden’, zoals energiearmoede, menstruatiearmoede of verzorgingsarmoede. Ze verdoezelen de kern van het probleem: structurele armoede, als gevolg van de ongelijke verdeling van welvaart.

Termen als beweegarmoede, energiearmoede, menstruatiearmoede en verzorgingsarmoede worden steeds vaker gebruikt door beleidsmakers, hulporganisaties en activisten om specifieke aspecten van armoede onder de aandacht te brengen. Het idee is dat er door de problemen specifieker te benoemen, meer gerichte oplossingen kunnen worden geboden en er meer bewustzijn wordt gecreëerd voor de diverse manieren waarop armoede zich manifesteert. De hoop is dan bijvoorbeeld dat de aandacht voor menstruatiearmoede specifiek beleid en hulp kan genereren om meisjes en vrouwen te ondersteunen die geen toegang hebben tot menstruatieproducten.

Hoewel deze benadering begrijpelijk is, brengt het opsplitsen van armoede in allerlei deelarmoeden een aantal problemen met zich mee. Ten eerste verliezen we het zicht op het grote plaatje. Al deze problemen zijn symptomen van een dieper liggend probleem: een gebrek aan middelen en dan met name aan geld. Mensen die geen geld hebben voor menstruatieproducten, hebben ook moeite om hun huur te betalen, gezond te eten of hun kinderen fatsoenlijk naar school te sturen. Het probleem is veelomvattender dan alleen een tekort aan specifieke producten of diensten.

Persoonlijk leven

Wanneer we ons beperken tot het oplossen van een specifieke deelarmoede verlichten we slechts een klein deel van de pijn die armoede veroorzaakt. De kern van armoede gaat echter veel verder dan financiële beperkingen. Het beïnvloedt het persoonlijke leven van mensen door hen te beroven van hun waardigheid, zelfvertrouwen en toekomstperspectief.

[…]

Verwarring

Tot slot leidt de versnippering van armoede in termen tot verwarring. In plaats van één sterke beweging die zich inzet tegen armoede in zijn geheel, ontstaan er allerlei kleine bewegingen die zich elk richten op hun eigen stukje van de puzzel. Dit maakt het moeilijker om wezenlijke,duurzame verandering te realiseren. We moeten onze krachten bundelen en ons richten op de kern van het probleem: structurele armoede in een ontzettend rijk en welvarend land.

Alleen door de wortels van armoede aan te pakken, kunnen we een broodnodig verschil maken.

Over de auteur
Maurits Appeldoorn
is impact consultant.