Landen moeten meer doen om doel voor zonne- en windenergie te halen

White windmill during cloudy day
Photo by Expect Best on Pexels

Landen liggen nog niet op koers om de hoeveelheid hernieuwbare energie in 2030 te verdrievoudigen, zoals zij afspraken op de klimaattop van Dubai. Met een tandje erbij is het doel wel haalbaar, denkt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Met de huidige plannen van overheden heeft de hele wereld in 2030 zo’n 8.000 gigawatt aan zonnepanelen, windmolens en andere hernieuwbare energiebronnen. Dat is twee keer zoveel als nu, maar dus onvoldoende om de afgesproken verdrievoudiging te halen, concludeert het IEA in een dinsdag gepresenteerd rapport.

Toch is IEA-directeur Fatih Birol optimistisch. “Het doel om te verdrievoudigen is ambitieus, maar haalbaar. Hoewel het alleen zal lukken als overheden hun beloftes snel omzetten in actieplannen.”

De afgelopen jaren is met name de hoeveelheid zonne-energie wereldwijd enorm toegenomen, dankzij lagere prijzen voor zonnepanelen en aangescherpt klimaatbeleid in tal van landen. Maar als landen zich aan hun huidige ambities houden, blijft het aantal zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales uitbreiden op het niveau van 2023.

China blijft koploper

Als de bouw van zonne- en windparken blijft versnellen, zoals dat de afgelopen jaren gebeurde, komt het wereldwijde doel in beeld. Hoe dan ook zal veel afhangen van de plannen van China, nu al de wereldwijde koploper op het gebied van hernieuwbare energie met een derde van de totale capaciteit.